Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

29. 06. 2022. 15:08 0

Poskupljuju smeštaj i ishrana za učenike i studente u domovima

Smeštaj i ishrana u učeničkim i studentskim domovima od naredne školske godine biće skuplji, a resorni ministar Branko Ružić smatra da je poskupljenje opravdano, budući da cene nisu menjane čak devet godina. Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, učešće učenika-korisnika u ceni smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa trećom "A" kategorijom do sada je iznosilo 5.358 dinara mesečno, a nakon poskupljenja cena će biti 8.052 dinara.

Studenti u sobama prve kategorije će, umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno, plaćati 2.790; druge kategorije – umesto 1.430 plaćaće 2.150; treće kategorije – umesto 1.248 plaćaće 1.600, dok će akademci koji stanuju u sobama četvrte kategorije umesto 1.144, ubuduće morati da izdvoje 1.500 dinara mesečno.

Skuplji će biti i pojedinačni obroci u studentskim menzama pa će tako doručak koštati 56 dinara (do sada je bio 40 dinara). Ručak će studenti umesto 72 dinara, plaćati 120 dinara, a večeru 90, umesto sadašnjih 59 dinara. Ministar je napomenuo da usklađivanje cena smeštaja i ishrane sa realnim troškovima života povlači i korigovanje nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija.
Trenutni iznos mesečne rate učeničkog kredita i stipendije je 5.400 dinara, a od naredne školske godine biće 8.000 dinara. Studentski krediti i stipendije će, umesto sadašnjih 8.400 dinara, ubuduće iznositi oko 13.000 dinara, piše Danas.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je ministar Ružić delimično uvažio zahteve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji koji su u ponedeljak zatražili da se cene usluga smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda usklade sa realnim troškovima života.

- U potpunosti razumem zahteve koji su stigli i smatram ih opravdanim. Upravo zbog održavanja određenog standarda, napora da ga unapredimo, a svakako ne ugrozimo, razumem potrebu da se uskladi cena, ali to ne sme da bude preterano opterećenje porodičnog budžeta - naveo je ministar i dodao da traženi iznos cena u ovom trenutku nije prihvatljiv, zbog čega su zahtevi direktora ustanova delimično prihvaćeni.

Ministar je naveo da je uvažio činjenicu da cene u ovim ustanovama nisu menjane čak devet godina.
- Država je od 2012. godine do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6,5 milijardi dinara, a u ustanove studentskog standarda sa oko 6,8 milijardi dinara - naveo je Ružić.

On je naglasio da će država, kao i do sada, nastaviti da subvencioniše cene smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati