Društvo i ekonomija

S. M.

25. 06. 2022. 07:00 2

Naučnici znaju koja je godina ključna za klimatske promene

Srbija će zbog klimatskih promena imati posledica, posebno njen južni deo od granice Pojate-Paraćin, a najveće promene osetiće Australija i njen centralni deo. Ovo su neki su od rezultata trogodišnjeg istraživanja grupe naučnika - geografa iz Srbije.

Oni su proučavali klimatke promene u čitavom svetu, po Trevartovoj klasifikaciji, metodom super kompjutera i GIS. Sva saznanja do kojih su došli objavili su u vidu rada u eminentnom engleskom naučnom časopisu "The Geographical Journal", te tako postali jedini naučnici ne samo iz Srbije, već i sa Balkana koji imaju objavlljen rad u ovom magazinu koji  je osnovala kraljica Viktorija 1831. godine.

- U koautorstvu sa profesorima Miškom Milanovićem, Dejanom Filipovićem prorektorom, Tinom Lukićem i kolegom Ismailom Gultepe sa Univerziteta Ontario proučavali smo klimatske promene u čitavom svetu. Zanimljivo je da Antartikt kao kontinent može da izdrži povišenje temperature od 4,5 stepeni, a da izgubi svega 10 odsto teritorije. Zbog klimatskih promena najviše posledica imaće Australija u centralnom delu, a zatim Azija, pa Evropa. Neverovatno je da su najotporniji kontinenti zapravo Južna i Severna Amerika zbog visine na kojoj su - objašnjava rezultate istraživanja prof. dr Valjarević.

Što se Srbije tiče, njen južni deo biće na udaru.

- Iz umereno-kontinetalne i kontinentalne klime ući ćemo u mediteransku. Samo nećemo imati more. Biće delimičnih poplava, a  2100. godina je ključna u borbi čovečanstva protiv klimatskih promena. Da li će čovečanstvo preživeti ili ne pokazaće ta godina - iznosi rezultate istraživanja profesor Valjarević.

Rad srpskih naučnika zove se "Updated trewartha climate classification with four climate change scenarios", a najbliže na srpskom može se prevesti "Ažurirana Trevarta klimatska klasifikacija sa četiri scenarija klimatskih promena" . Časopis je na SCI listi. Izlazi dva puta godišnje i u njemu je maksimalno 30 radova iz čitavog sveta. Osnovan je 1831.godine u vreme kraljice Viktorije, a inicijator je bio Dejvid Livingston, naučnik koji je zaslužan za istraživanja Viktorijinih vodopada koji je u to vreme bio i engleski ministar. Osnivač časopisa je Kraljevsko britansko geografsko društvo, a publikuje ga čuvena kompanija Wiley. U njemu su svoje radove obajvljivali najveći geografi i naučnici koji se bave srodnim disciplinama. Časopis je Q1, što ga uvršćuje u kategorije najjačih časopisa sa SCI liste.  

Valjarević dodaje da je mukotrpan rad doneo značajne rezultate, koji mogu da posluže za poboljšanje uslova života na zemlji i predviđanje klimatskih promena i dokazao da srpski naučnici ne zastaju za ostalima u svetu. 

Kompletan rad možete pročitati OVDE.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati