Svet

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

10. 01. 2023. 16:13 0

Evropa je 2022. doživela drugu najtopliju godinu u istoriji

Prošlo leto bilo je najtoplije u Evropi do sada, a snažni toplotni talasi izazvali su oko 20.000 smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno u nekim zemljama Evrope.

Evropa je 2022. doživela drugu najtoplliju godinu u istoriji, a klimatske promene izazvale su ekstremne uslove koji su smanjili prinose useva, presušili reke i doveli do hiljada mrtvih, saopštili su danas naučnici Evropske službe za klimatske promene Kopernikus (C3S). Oni su saopštili i da je 2022. bila peta najtoplija godina na svetu najmanje od 1850. godine, iako podaci C3S datiraju najranije iz 1950, prenosi Rojters.

- Već doživljavamo razorne posledice zagrejanog sveta - rekla je zamenica direktora C3S Samnata Berdžes, koja je pozvala na hitnu akciju za smanjenje emisije ugljen-dioksida i prilagođavanje promenjenoj klimi.
Prošlo leto bilo je najtoplije u Evropi do sada, a snažni toplotni talasi izazvali su oko 20.000 smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno u nekim zemljama Evrope, uključujući Francusku, Nemačku, Španiju i Britaniju.

U kombinaciji sa nedostatkom kiše, vrućine su izazvale široko rasprostranjenu sušu, a nizak vodostaj usporio je transport duž reke Rajne, dok je nedostatak kiše uticao na proizvodnju hidroenergije i smanjio prinose kukuruza i soje, prenosi Rojters

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati