Društvo i ekonomija

S. M.

09. 05. 2022. 19:24 3

Nova e- fiskalizacija nije jeftinija

Iako u Ministarstvu finansija, kroz saopštenje koje su objavili na njihovom zvaničnom sajtu tvrde da novi model e-fiskalizacije manje košta privatnike, prema računici to i nije baš tako, jer se sada plaća mesečno održavanje sistema u proseku 1.000 dinara, a ako privatnik nema svoj internet i to će ga koštati još otprilike 800 dinara mesečno. Tako da ukupni troškovi iznose i 1.800 dinara mesečno. Stara fiskalizacija podrazumevala je mesečni trošak za kasu 400 dinara i internet 800 dinara, odnosno ukupno 1.200 dinara, kako su nam potvrdili privatnici.

- Ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS - navodi se između stalog u saopštenju Ministarstva finansija.

Na terenu činjenice kažu sasvim drugo. Pored traljavog snalaženja sa novim kasama, čekanja na isporuku istih, jer van većih gradova, mnogi privatnici ih još nemaju, tu su i visine dažbina, koje se samo drugačije zovu. Sada se ne servisiraju kase, ali se plaća mesečno održavanje sistema.

- Jeste da smo starom fiskalizacijom na šest meseci održavali kase, ali to nas je mesečno koštalo 400 dinara. Sada, u zavisnosti od provajdera, plaćamo 1.000 dinara za održavanje sistema. Neki su skuplji, drugi jeftiniji, pa ima i za 800 dinara, ali i za 1.900 dinara. Jedino što je dobro je što nismo platili nove fiskalne kase, mada ima mnogo onih koji se nisu prijavili, te su morali da ih kupe, ili da sklope ugovor sa sa jednom bankom o korišćenju njenih kasa uz mesečnu nadoknadu od preko 2.000 dinara - kaže blački privatnik.

Kako ranije za mnoge usluge nije bila potrebna kasa, a sada su i oni u obavezi da ih imaju, država će ovom novom fiskalizacijom dobiti još više prihoda, pa na širem nivou, to predstavlja dobar izvor za punjenje budžeta. Jedino su pijačni prodavci uspeli da se odbrane od fiskalizacije, ali to su postigli jedinstvom i upornošću. Ostali su prihvatili ovu promenu i sada su na muci sa snalaženjem.

I već su stigli prvi rezultati, jer iz Ministarstva finansija navode da su u prvoj nedelji kontrole u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, te je ukupno devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana, zbog neposedovanja fiskalnog uređaja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati