Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 04. 2022. 06:01 11

Inspekcija: "Jura" je izrabljivala radnike

Inspekcija rada ustanovila je da je leskovačka "Jura" prekršila Zakon o radu, te da radnici u ovoj fabrici nisu imali ni dnevni ni nedeljni odmor od 14. februara do kraja marta meseca ove godine, te je protiv njih pokrenut prekršajni postupak. O tome na koji način će biti kažnjeni, odlučiće Prekršajni sud u Leskovcu.

"Mi smo prijavili inspekciji rada da je u ‘Juri’ došlo do kršenja Zakona o radu člana 66 i 64. Radnici moraju da imaju i dnevni i nedeljni odmor, kao i godišnji odmor. Njega ne može da se odrekne. Pored toga, oni su radnike koji su radili do 22 časa zvali da dođu sutradan da rade prvu smenu, što je takođe protivzakonito", kaže za Rešetku predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Marković, koji je i prijavio nepravilnosti inspekciji rada.

Kako dodaje, ovo je bio pokušaj sindikata da natera poslodavca da poštuje pozitivne propise Republike Srbije.

Inače, u danu kada je inspekcija za rad odlučivala po ovoj prijavi u Leskovcu je boravio novoimenovani ambasador Republike Koreje Li Đeung, gde se u kabinetu gradonačelnik Leskovca Gorana Cvetanovića sastao sa rukovodstvom južnokorejske kompanije Jura, generalnim direktorom Son Uk Hunom, menadžerima Čoi Jin Gonom i In Ho Songom i menadžerom zaduženim za ljudske resurse Radivojem Stojanovićem u sedištu kompanije.

Interesantno je da je ovaj sastanak, i pored mnogobrojnih problema sa kojima se mesecima unazad suočavaju zaposleni i sindikalisti u ovoj kompaniji, bio zatvoren za medije, a o njemu je samo objavljen izveštaj na zvaničnom graskom sajtu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati