Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 03. 2022. 16:21 33

Psiholozi Srbije: Vučiću, ugrožavaš pacijente!

Poštovani Predsedniče, obraćamo Vam se u ime Društva psihologa Srbije povodom Vašeg novog predizbornog spota u kome se prikazuje testovni materijal, (X karta Roršah testa) koji koriste klinički psiholozi u svom svakodnevnom radu. Naša dužnost je da Vas upozorimo na štetnost ovakve upotrebe psiholoških testova, kako za psihološku struku, tako, verujemo, i za samu Vašu kampanju koja treba da uzme u obzir legalnost i legitimnost prava upotrebe psiholoških materijala u medijskom prostoru, piše u reakciji Društva psihologa Srbije, povodom korišćenja karte Roršahovog testa u predizbornom spotu Aleksandra Vučića. 

Reakciju prenosimo u celosti:

Pre svega, upotreba Roršahovog testa na ovaj način predstavlja kršenje autorskih prava koja su regulusana na međunarodnom nivou. Distributeri test mogu preuzeti od dva ovlašćena proizvođača (u Švajcarskoj i Nemačkoj), a dalje ga mogu izdavati samo fizičkim licima ili institucijama koje imaju zaposlene profesionalce u oblasti mentalnog zdravlja. U našoj zemlji distributeri stavljaju u promet ovaj test samo uz dokaz diplome psihologa koji je kupac, i koji se dalje obavezuje da će karte koristiti isključivo za potrebe rada psihologa, čuvajući ih na propisan način tako da ne dođu u javnost ili da se stave u rizik korišćenja od strane nestručnih lica.

Drugo, Zakon o uslovima za obavljanje psihološke delatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 25/96 i 101/2005) izričito naglašava da je upotreba psiholoških mernih instrumenata isključivo u nadležnosti psihologa i da svaka upotreba od strane drugih lica predstavlja kršenje Zakona. Nepotrebno je naglašavati koliko je tek zloupotreba testova u reklamne svrhe nezakonita i neetična.

Treće, javno prikazivanje testovnog materijala direkno nanosi štetu psiholozima u kliničkoj praksi, jer je veoma važno da ispitanici nisu unapred upoznati sa sadržajem testova, kako bi njihovi odgovori imali interpretativnu, dijagnostičku vrednost. Prikazivanjem tog materijala na televiziji i kroz druge medije, u potpunosti narušava validnost ovog testa za primenu u praksi.

Konačno, način upotrebe i "interpretacije" Roršahove karte na način kako je prikazan u Vašem spotu predstavlja potpuno iskrivljen način upotrebe ovog testa u praksi. Ovakav naivan i gotovo karikaturalan pristup tumačenju odgovora narušava ugled naše profesije, a smatramo da negativno doprinosi i vašoj predizbornoj kampanji. Verujemo da niko od naših kolega ili koleginica nije konsultovan pri osmišljavanju ovog spota, jer bi adekvatna primena pravila ocenjivanja i interpretacije prikazanih odgovora ukazivala na kompromitovano kognitivno procesiranje, a ne na projekciju želja i potreba "ispitanika" lako dostupnih svesti, čemu Roršahove mrlje nikada nisu bile namenjene.

Iz svih navedenih razloga, verujući da razumete da ovim spotom štetite psihološkoj praksi, kao i sopstvenoj kampanji, molimo Vas da što pre povučete ovaj spot iz javnog prikazivanja.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju.

Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović,

Predsednica Društva psihologa Srbije

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati