Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

28. 02. 2022. 21:48 16

"Saopštenja SPC liče na saopštenja naprednjaka"

Umesto da odgovore na pitanja novinara, Informativna služba SPC ih godinama izbegava, ignoriše, a onda se po pravilu obrati javnosti saopštenjem na sajtu SPC gde na upite daju odgovor, ali nas pritom i disciplinuju, “dobronamerno” posavetuju i usput izvređaju kako smo strani plaćenici radeći za ko zna čije interese.

U poslednjem saopštenju pod nazivom "Dobronamerna poruka nedobronamernim medijima" oni sa lošom namerom se optužuju da rade na diskreditaciji ne samo Sinoda nego i patrijarha Porfirija.

- Mi im, potpuno dobronamerno, skrećemo pažnju da je ovaj narativ, bez obzira na to šta od njih očekuju strani naručioci i finansijeri, mrtvorođenče i da moraju biti mnogo kreativniji da ne bi izgubili posao - navodi se u nepotpisanom saopštenju SPC.

Jasno je na koje se medije misli, s obzirom da je tema saopštenja pisanje, između ostalog, i lista Danas, a da taj tekst sadrži i neke od ogovora na pitanja koja je ovaj list poslao SPC protekle sedmice - o odluci da se vladikama zabrani komentarisanje političkih dešavanje i pojavljivanje u predizbornoj kampanji.

Ubrzo nakon te odluke, sam patrijarh pojavio se u spotu SNS-a, ali je u crkvenom saopštenju "pojašnjeno" da nije reč o predizbornim spotu, već o “državničkim aktivnostima” predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje da je “pamflet” koji je potpisala Informativna služba Srpske pravoslavne crkve na tragu svega lošeg što deo visokog sveštenstva emituje već dugo godina unazad.

- Vidimo da je to ratoborno i ksenofobično krilo i dalje moćno i da nesmetano seje mržnju i razdore, umesto da iz crkve budu preovlađujeće poruke mira, ljubavi i razumevanja. Za njih je Milorad Vučelić svetao primer novinarstva i zato su ga okitili ordenom, a kad je tako nije ni čudo što neke vladike svoje sunarodnike i sugrađane nazivaju stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima i što huškaju ljude jedne na druge - navodi Bodrožić.

Bodrožić dodaje da je poslednjih godina vrh SPC-a toliko srastao sa vladajućom partijom, da i crkvena saopštenja liče kao da ih je sročila Vladanka Malović, a poput državnog vrha i crkveni se prema kritičarima režima odnosi preteći i siledžijski, uopšte ne mareći za posledice koje te njihove bezdušne etikete mogu da naprave prozvanim novinarima.

Potpredsednik NUNS-a Slobodan Ćirić smatra da nije dobro deliti medije na dobronamerne i one koji to nisu.

- Dobra namera nije u opisu novinarskog posla, u opisu novinarskog posla je traganje za istinom. Uređivačka politika medija trebalo bi da bude nezavisna od bilo kakvih uticaja sa strane, dobronamernih ili ne, nezavisna i od izvora finansiranja - domaćih, stranih, državnih, privatnih… - ukazuje Ćirić.

On dodaje da bi, sa druge strane, trebalo poštovati stav svakog pojedinca, odnosno organizacije da u nekom trenutku ne odgovori na novinarska pitanja, a da se, kada proceni da je to celishodno, oglasi saopštenjem.

- Pri tome, mora biti svestan i da sam tajming odgovaranja ili neodgovaranja na novinarska pitanja, uz sadržaj odgovora, kao i vreme i sadržaj saopštenja koje izdaje, mogu i te kako uticati na rejting tog pojedinca ili organizacije - navodi Ćirić.

U konkretnom slučaju, problem nije u tome što SPC nije želela da odgovori na novinarska pitanja. Niti u tome što se oglasila saopštenjem, već u tonu samog saopštenja i prizemnoj retorici koja ne priliči ikome sa javne scene, a pogotovu ne organizaciji koja bi trebalo da bude stub i nosilac moralnih vrednosti u društvu. Kao što u našim tekstovima nijedna crkva nikada nije bila vređana, tako bi i crkveni velikodostojnici trebalo da se uzdržavaju od kvalifikacija koje nisu utemeljene u istini a ponajmanje su dobronamerne. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve bi trebalo da imaju u vidu da su zbog brojnih, sličnih etiketiranja, novinari u Srbiji često bili mete pretnji i napada.

Informativna služba SPC tvrdi da su mediji "nečasno i naravno, neuspešno pokušali da diskredituju” patrijarha Porfirija zbog kadra sa svečanosti povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije koji se nalazi "u videu na Jutjub kanalu predsednika Republike, a koji je tog dana emitovan bukvalno na svim srpskim medijima". U saopštenju SPC se tvrdi da "mada taj video nije promotivnog predizbornog karaktera, niti ga prikazuju drugi emiteri, nego je deo hronologije redovnih predsedničkih aktivnosti, a patrijarh je odmah optužen za učešće u kampanji koja u tom trenutku nije bila ni počela".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati