Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

31. 12. 2021. 06:00 67

Ili aneks ili otkaz: „Maksi“ sramno smanjuje plate kasirkama od 1. januara

Na kraju godine, kada je u korporativnom svetu u razvijenim društvima uobičajeno da poslodavci svojim zaposlenima isplaćuju novogodišnje bonuse i 13. platu, kasirke iz Maksija doživele su neprijatno iznenađenje. Njima je ponuđen Aneks ugovora o radu kojim će im zarada biti obračunata sa prvim stepenom obrazovanja, odnosno samo sa osnovnom školom. Ove novine koje je u svoje poslovanje uvela belgijska firma Deleze, stupaju na snagu već 1. januara sledeće godine.

„Rekli su nam da moramo da potpišemo, inače dobijamo momentalni otkaz“, kaže za Nova.rs kasirka iz jednog Maksija (ime i prezime poznato redakciji). Ona je zamolila da ne otkrivao njen identitet, jer kako kaže, „u firmi se leti s posla i za mnogo manje prestupe“ - piše Nova.rs.

Objašnjava da su pre nekoliko dana, šefovi počeli da pozivaju kasirke u kancelariju i primoravaju ih da potpišu Aneks ugovora, u kome im se ne priznaje srednja škola.

„Na kvarno su nas uvodili dve po dve u kancelariju i gurnuli Aneks da potpišemo. Požurivali su nas, potpiši…potpiši.. bez dodatnog vremena da vidimo šta potpisujemo. Milion puta su nam do sada davali razna dokumenta, a da nismo ni znale šta potpisujemo. Ovo je stvarno sramota, srozali su nas da radimo sa osnovnom školom“, u besu priča naša sagovornica.

Ona napominje da su Aneks potpisale sve koleginice, jer je kako kaže "bilo moranje". Sada je zabrinuta i zbog umanjenih primanja.

"Plata nam je i bez ove promene bila jedva preko minimalca. Sada sa ‘osnovnom školom‘ pitanje je kakvu ću penziju da dočekam. Nemam reči za ovakav bezobrazluk. Ne smemo ni da se pobunimo, jer se svaka pobuna kažnjava otkazom", priča ova kasirka.

Dodaje i da to nije jedino poniženje koje doživljavaju od poslodavca i kaže da tokom osmočasovne smene moraju da ostave sve lične stvari "pod ključ".

"Zabranjeno nam je da imamo telofone kod sebe. To je strašno, ne daj bože da se nešto desi deci ili kod kuće, nama ne mogu da jave. Na pauzi trčimo po telefone da proverimo da li je sve u redu i tako svakog dana. Kada pitamo šefove zbog čega je to tako, samo nam odbruse da je ‘takvo naređenje i da je to pravilo firme", ogorčena je naša sagovornica.

Ristić: "To je nemoralno i ponižavajuće"

Aneks ugovora koji je ponuđen kasirkama u Maksiju je nemoralan i ponižavajući, kaže za naš portal Jugoslav Ristić, dugogodišji sindikalac i predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca. On smatra da će ovim smanjenjem stručne spreme, biti umanjeni i prihodi u republički budžet od poreza i doprinosa koje uplaćuje poslodavac.

"Nije normalno da posao kasira radite sa osnovnom školom. Znači, mi smo sve degradirali, pa tako za trgovca više ne treba nikakva škola. To je skandalozno i mi kao društvo to ne smemo da dozvolimo. Oni su mogli da smanje plate i bez toga da kasirkama menjaju stručnu spremu, a ovako su demonstirali svoju bahatost i pokazali da mogu da rade šta hoće", kaže Ristić.

On je uveren da iza ovog Aneksa stoji želja za dodatnim profitom kompanije.

"Ne verujem da Deleze loše posluje u Srbiji i da je to razlog da kasirkama smanjuju stručnu spremu, pa samim tim i zaradu. Ovde je reč o profitu, siguran sam. Ako mogu da uzmu još više, što da ne uzmu. Strane kompanije u Srbiji samo grabe za sebe i briga ih kako radnici žive", ističe Ristić i dodaje da je izrabljivanje radnika pogotovo izraženo u sektoru trgovine. Kaže i da su kao Savez samostalnih sindikata više puta tražili ukidanje rada nedeljom za trgovine, ali da nije bilo sluha najviših državnih organa za to. Podseća i da je osam zemalja Evropske unije uvelo neradni dan nedeljom, a da nasuprot tome zaposleni u srpskim prodavnicama rade i nedeljom i praznicima, kao i da imaju samo dva slobodna dana mesečno.

"To svi znaju i inspekcije i vlast i preko toga se prelazi. Ne mislim na velike trgovnske lance, tu se uglavnom poštuje minimum zakonske regulative, ali uđite u svaku manju prodavncu i videćete da radnici imaju dva slobodna dana mesečno za neke mizerne plate. To je izrabljivanje i jedan neizdrživi tempo. Za državni vrh, radnici su najnevažnija sporedna stvar na svetu i nužno zlo u Srbiji. Mi moramo da shvatimo da kao građani imamo moć da to promenimo. Ovo nije nepromenjivo stanje koje je bogom dano poslodavcima, ovo je prosto jedan projekat koji je sproveden nad radnicima gde je sve devalvirano. Kada svi kao radnici i građani budemo shvatili da imamo moć da promenimo stvari, sve će to da pukne kao mehur od sapunice", zaključio je Jugoslav Ristić.

Deleze: Aneks je u skladu sa novom sistematizacijom

Povodom Aneksa ugovora koji je ponuđen kasirkama u Maksiju, iz kompanije Deleze za naš portal su odgovorili da "navedena izmena ima za cilj povećanje obima zaposlenosti i mogućnost prijave većeg broja kandidata na poziciji prodavca", te da je sve u skladu sa novim operativnim modelom kompanije i sistematizacijom radnih mesta.

Pojašnjavaju da je u Aneksu je navedena "minimalna zahtevana stručna sprema" za poziciju prodavca, što je u ovom slučaju završena osnovna škola.

"Novom sistematizacijom kompanija želi da utiče na veći odziv kandidata koji žele da rade u trgovini, a koji će proći sve potrebne obuke počevši od uvodnog treninga, preko programa obuka za praktičan rad na mestu prodavca, do stručnog osposobljavanja i prekvalifikacija", stoji u odgovoru.

Iz kompanije Deleze tvrde da promena stručne spreme, ‘‘ni na koji način neće uticati na promenu zarade, niti na nivo doprinosa koji se plaćaju za penzijsko i invalidsko osiguranje‘‘, kao i da, u skladu sa karijernim planom u pojedinačnim prodavnicama, prodavci sa višom spremom od minimalno zahtevane, mogu da napreduju na odgovornije pozicije.

Aneks ugovora sa novinama ponuđen je zaposlenima na poziiji prodavac u celom sistemu Deleze Srbija i stupa na snagu 1. januara 2022. godine.

U sistemu Deleze su prodajni objekti Maksija, Tempa i Shop & Go prodavnica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 67

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati