Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 10. 2021. 22:57 5

Kontrola javnih nabavki: Nezakonito 101,77 odsto?!

Državna revizorska institucija objavila je na svom sajtu izveštaj o radu DRI za 2020. godinu, a jedan detalj je za mnoge bio u prvom planu. Naime, u pomenutom izveštaju je ova institucija navela da je kontrolom obuhvaćeno 126,72 milijardi dinara javnih nabavki, od čega je utvrdila nepravilnosti u iznosu od 128,96 milijardi, što je 101,77 odsto?!

- Vrednost ugovorenih javnih nabavki subjekata revizije iznosi 126,72 milijardi dinara. Revizijom pravilnosti poslovanja u delu primene Zakona o javnim nabavkama kod 60 revidiranih subjekata, utvrđeno je da su izvršene nabavke dobara, usluga i radova, koje nisu u skladu sa navedenim zakonom, u 860 slučajeva, u iznosu od 128,96 milijardi dinara. Iznos učešća nepravilnosti utvrđeni u javnim nabavkama u odnosu na iznos obuhvaćen revizijom iznosi 101,77 odsto - piše u izveštaju DRI, što je mnoge ostavilo u čudu.

A onda su iz Državne revizorske institucije nastavili svoj izveštaj.

- Kada od iznosa nepravilnosti u javnim nabavkama oduzmemo iznos nabavki za koje neosnovano nije sproveden postupak javnih nabavki, onda je učešće utvrđenih nepravilnosti u javnim nabavkama 59,90 odsto.

Nakon objavljivanja ovog izveštaja, reagovao je Zoran Alimpić, član Demokratske stranke i nekadašnji predsednik Skupštine grada Beograda i v. d. gradonačelnika.

- Ovo treba pažljivo pročitati. Zatim protrljati oči, pa pročitati još jednom. DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA objavila je na svom sajtu izveštaj o radu DRI za 2020. godinu. U tom izveštaju, između ostalog, piše da je DRI kontrolom obuhvatila javne nabavke u iznosu od 126,72 milijardi dinara, a od toga je utvrdila nepravilnosti u iznosu od 128,86 milijardi. Dakle 101,77 odsto - napisao je Alimpić na Fejsbuku, koji je bio u čudu, baš kao i mnogi, nakon objavljivanja ovog izveštaja.

Kako je naveo, to je više od milijardu evra nepravilnosti u javnim nabavkama.

- Pošto nisu kontrolisali sve javne nabavke, (većinu jesu), a pod pretpostavkom da su sve ostale nabavke koje nisu kontrolisane ispravne, ispada da je 59,90 odsto od svih javnih nabavki u državi neispravno, to jest nezakonito. Ovo svako ko želi može pročitati u Izveštaju o radu DRI za 2020. Strana 32 - naveo je Alimpić i zaključio:

- Parlament je taj izveštaj 'ladno usvojio. Kao, "Da, da, sve je OK". To je više od milijardu evra nepravilnosti u javnim nabavkama! Neispravno je SVE što su kontrolisali, i još malo više od toga.
U ovoj državi više ne kradu pojedini državni službenici u pojedinim javnim službama i nstitucijama. Sada kradu SVI. Zvanično utvrđeno i potvrđeno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

No pasaran!

Zoran Živković [01.12.2021.]


Anketa

Kakva je bila svrha bagera iz Šapca na protestima?

Rezultati

Video dana

Domino efekat bez domina