Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 10. 2021. 07:00 23

Grčić - od "strašila iz pečenjare" do direktora EPS-a

Nekada vlasnik kafića i pečenjare "Fantazija" u Obrenovcu, nekadašnji direktor RB „Kolubara“ i trenutni direktor EPS-a - može se reći da je razvojni put SNS direktora intrigantan i da Milorad Grčić živi naprednjački san. Ali kao što to u SNS krugovima biva, naposletku na površinu mora izbiti i neka afera, te tako dosadašnji predsednik Sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević tvrdi da je Grčić potrošio ogromne svote novca "na kupovinu prislušnih uređaja, na hiljade bubica i kamera", kao i da je kupljen softver za 2 miliona evra. No, krenimo o Grčićevom putašestviju redom.

Ono što ga sa svojim stranačkim kolegama iz SNS-a spaja, pored toga što je odbornik u Skupštini opštine Obrenovac i što je u karijeri napredovao vrtoglavom brzinom, jeste i njegovo obrazovanje, koje kako je svojevremeno naveo "nije sporno". 

Fakultet koji je 1990. upisao na Beogradskom univerzitetu, zanemario je, kako je sam rekao "zbog rata i sankcija”, te se konačno ispisao 2005. Tada je, tvrdi on, upisao Fabus - Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu “Educons” u Sremskoj Kamenici. Od tada je Grčić poznat kao "ekonomski stručnjak", te ga je možda baš ovo zvanje preporučilo za buduće poslove.

Grčić je, naime, svojevremeno bio vlasnik kafića i, kako ga je stranački kolega Miroslav Čučković svojevremeno nazvao "strašilo iz pečenjare" “Fantazija” u Obrenovcu, ali onda je rešio da svoj život posveti politici, a kasnije i drugačijoj vrsti energenata. Tokom izbora 2008, Grčić je predvodio lokalno obrenovačko udruženje građana “Snaga Obrenovca” i u ovom periodu bio koalicioni partner Demokratske stranke.

Međutim, tokom 2010, njegovo udruženje istupa iz koalicije sa DS-om i spaja se sa odborom Srpske napredne stranke, nakon čega je Gričić postavljen na čelo strančkog odbora. Od tog momenta počinje Grčićev karijerni uspon i naprednjaci ga postavljaju za vršioca dužnosti direktora RB „Kolubara“  2012. 

Na toj funkciji bio je do decembra 2015, kada je postao direktor kancelarije za društveno odgovorno poslovanje u Elektroprivredi Srbije. Zatim ga Vlada Srbije postavilja 15. marta 2016. za vršioca dužnosti direktora EPS-a, do završetka konkursa za izbor direktora tog preduzeća. Na ovoj poziciji je i dan danas.

Da svoju funkciju direktora EPS-a ne obavlja baš najbolje, pored sve većeg nezadovoljstva radnika, ukazivala je nedavno i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić koja je Grčića optužila da je odgovoran za lošu finansijsku situaciju u EPS-u, koji je doveo do bankrota.

Tepićeva je tada navela i da je Grčić kriv zbog toga što ne radi postrojenje za odsumporavanje TE Kostolac i da je kriv za zagađenje vazduha, te da će “nositi na duši izgubljene živote”.

Grčiću nije lako jer je osvanula i nova afera, gde je dosadašnji predsednik Sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević izneo veoma zabrinjavajuće i skandalozne podatke da je direktor EPS-a potrošio ogromne svote novca "na kupovinu prislušnih uređaja, na hiljade bubica i kamera", kao i da je kupljen softver za 2 miliona evra. Na nameštaj je potrošeno tričavih 33 miliona evra.

Postavlja se pitanje zbog čega EPS nabavlja ovakvu opremu, na kojoj bi im i BIA pozavidela? Koga je zapravo prisluškivao EPS i da li je to uopšte radio EPS? Mnogo je pitanja za Grčića, a mnoga zahtevaju odgovor i nagležnih organa, a da li će odgovora i biti ostaje da se vidi... 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati