Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 07. 2021. 11:47 9

Investitori dolaze da se obogate, a radnici su im robovi

Mantra o “spasonosnim stranim investicijama” koje “dovode radna mesta” je kao da Afrikanci pre mnogo vekova na evropske koloniste gledaju kao sjajnu priliku za putovanja na daleke destinacije i nove poslovne mogućnosti - kaže Boris Malagurski, proslavljeni srpski reditelj, povodom vesti da italijanska firma Geox zatvara svoju fabriku u Vranju i da bez posla ostaje 1200 ljudi.

- Iskoristili ogromne subvencije i otišli. Nijedna država se nije obogatila pomoću stranih investicija. Investitori dolaze da se obogate, daju mizerne plate koje radnike drže u gotovo robovskom položaju - konstatuje Malagurski.

Malagurski naglašava da neodgovornim vlastima uvek odgovaraju ovakve “investicije”, jer se narodu predstavljaju kao uspešni (“Vidite kako smo doveli poznate kompanije!”) i hvale bedne plate radnika (“I to je bolje od umiranja od gladi, ne?” - robovska logika), ali je dugoročno sistem neodrživ.

- Investitora koji stvarno želi da uloži u neku zemlju neće privući subvencije. Subvencije privlače samo one koji hoće da cede neku zemlju i izrabljuju jeftinu radnu snagu. Ozbiljne države ulaganjem u pamet i razvoj mladih i stručnih privlače prave investitore - zaključuje Malagurski.

Podsetimo, italijanska fabrika obuće Geoks (Geox), koja je pre pet godina otvorila novoizgrađene pogone u Vranju, a što je bombastično predstavio Aleksandar Vučić, zatvara svoje objekte u Srbiji i tako bez posla ostaje 1.200 ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati