Društvo i ekonomija

S. M.

17. 07. 2021. 11:45 0

"Na svaki ugovor po zakonu čak 46 bez njegove primene"

U Topličkom centru za demokratiju i ljudska prava kažu da je primna novog Zakona o javnim nabavkama dovela do katastrofalne situacije i omogućila kršenje zakona. Tako su istražujući javne nabavke došli do frapantnog podatka da je na jedan ugovor zaključen po zakonu, čak 46 zaključeno bez njegove primene. To jezbog odredbi u ovom zakonu koje omogućavaju da se zakoonska procedura zaobiđe.

- Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja Kancelarije za javne nabavke u 2020. godini, u prvih 6 meseci primene novog zakona, u periodu od 1. jula do 31. decembra 2020. godine, zaključen je 10.741 ugovor. U istom periodu realizovano je 495.719 nabavki izuzetih od primene Zakona o javnim nabavkama. Dakle, na svaki ugovor zaključen po zakonu, sklopljeno je čak 46 ugovora bez njegove primene - objašnjava predsednik Topličkog centra za demokratiju iljudska prava Dragan Dobaršinović. 

Poređenja radi, dodaje on, u prvih 6 meseci 2020. godine, kada je primenjivan stari Zakon o javnim nabavkama, uz primenu njegovih odredaba zaključeno je 124.281 ugovora, a uz primenu pravila o izuzecima sklopljeno je 285.219 ugovora. Na 1 ugovor o javnoj nabavci zaključen po zakonu, u tom periodu je sklapano 2,3 mimo njegove primene. 

- Ovaj katastrofalan trend, koji je doveo do toga da se odnos 1 prema 2,3 u korist neprimenjivanja odredaba Zakona o javnim nabavkama za samo 6 meseci pretvori u 1 prema 46 ukazuje na svu apsurdnost nekih od ključnih odredbi zakona, ali i nameru onih koji su kreirali nova rešenja da obesmisle procedure, proteraju konkurenciju iz državnih poslova i javne nabavke u potpunosti pretvore u zonu direktnog dogovora javnih funkcionera i njihovih biznis partnera - navodi Dobrašinović. 

Primetno je, kako se povećava broj nabavki bez primene zakona, drastično pada broj ugovora o javnim nabavkama u prvih 6 meseci 2021. u odnosu na prvih 6 meseci 2020. godine. Tako se od više od 124 hiljade iz prvih šest meseci prethodne, došlo do jedva nešto preko 20 hiljada postupaka, dakle 6 puta manje. 

- Javne nabavke, kao što je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava blagovremeno upozoravao, postaju raritet koji će, ukoliko se trendovi nastave, a zahvaljujući volji vrha vlasti to neće biti dovedeno u pitanje, postati deo srpske političko-ekonomske arheologije. Rešenja kreirana u korist političko-poslovne oligarhije mogu služiti samo interesima političko-poslovne oligarhije, a nikako interesima građana Srbije o čijem se trošku odvija izobličenje i izopačenje sistema javnih nabavki u nestajanju - zaključuju u Topličkom centru za demokratiju i ljudska prava.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati