Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

S. M.

17. 07. 2021. 11:45 0

"Na svaki ugovor po zakonu čak 46 bez njegove primene"

U Topličkom centru za demokratiju i ljudska prava kažu da je primna novog Zakona o javnim nabavkama dovela do katastrofalne situacije i omogućila kršenje zakona. Tako su istražujući javne nabavke došli do frapantnog podatka da je na jedan ugovor zaključen po zakonu, čak 46 zaključeno bez njegove primene. To jezbog odredbi u ovom zakonu koje omogućavaju da se zakoonska procedura zaobiđe.

- Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja Kancelarije za javne nabavke u 2020. godini, u prvih 6 meseci primene novog zakona, u periodu od 1. jula do 31. decembra 2020. godine, zaključen je 10.741 ugovor. U istom periodu realizovano je 495.719 nabavki izuzetih od primene Zakona o javnim nabavkama. Dakle, na svaki ugovor zaključen po zakonu, sklopljeno je čak 46 ugovora bez njegove primene - objašnjava predsednik Topličkog centra za demokratiju iljudska prava Dragan Dobaršinović. 

Poređenja radi, dodaje on, u prvih 6 meseci 2020. godine, kada je primenjivan stari Zakon o javnim nabavkama, uz primenu njegovih odredaba zaključeno je 124.281 ugovora, a uz primenu pravila o izuzecima sklopljeno je 285.219 ugovora. Na 1 ugovor o javnoj nabavci zaključen po zakonu, u tom periodu je sklapano 2,3 mimo njegove primene. 

- Ovaj katastrofalan trend, koji je doveo do toga da se odnos 1 prema 2,3 u korist neprimenjivanja odredaba Zakona o javnim nabavkama za samo 6 meseci pretvori u 1 prema 46 ukazuje na svu apsurdnost nekih od ključnih odredbi zakona, ali i nameru onih koji su kreirali nova rešenja da obesmisle procedure, proteraju konkurenciju iz državnih poslova i javne nabavke u potpunosti pretvore u zonu direktnog dogovora javnih funkcionera i njihovih biznis partnera - navodi Dobrašinović. 

Primetno je, kako se povećava broj nabavki bez primene zakona, drastično pada broj ugovora o javnim nabavkama u prvih 6 meseci 2021. u odnosu na prvih 6 meseci 2020. godine. Tako se od više od 124 hiljade iz prvih šest meseci prethodne, došlo do jedva nešto preko 20 hiljada postupaka, dakle 6 puta manje. 

- Javne nabavke, kao što je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava blagovremeno upozoravao, postaju raritet koji će, ukoliko se trendovi nastave, a zahvaljujući volji vrha vlasti to neće biti dovedeno u pitanje, postati deo srpske političko-ekonomske arheologije. Rešenja kreirana u korist političko-poslovne oligarhije mogu služiti samo interesima političko-poslovne oligarhije, a nikako interesima građana Srbije o čijem se trošku odvija izobličenje i izopačenje sistema javnih nabavki u nestajanju - zaključuju u Topličkom centru za demokratiju i ljudska prava.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Koaliciono pozorištance

Zoran Živković [21.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Odlučio je da se p(r)ovuče posle osvajanja trke...