Društvo i ekonomija

03. 07. 2021. 14:35 5

"Vlast bi presudom u korist banaka oštetila stotine hiljada građana"

Nakon što je propao plan ministarke pravde Maje Popović, koja je do juče mislila da Srbija ima smrtnu kaznu, da se izmeni zakon o parničnom postupku u korist bankarskog lobija, a na štetu stotine hiljada građana kojima su banke nezakonito naplatile troškove obrade kredita, sada se rodila nova pokvarena ideja kako da država servisira interese banaka u vreme letnjih vrućina i godišnjih odmora, piše u saopštenju koje potpisuje Vladimir Todorić, predsednik Resornog odbora za pravosuđe Stranke slobode i pravde. 

Za ponedeljak 5. jul je zakazana sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine na kojoj je planirano da se usvoji autentično tumačenje odredaba tri zakona koje će rezultirati time da će se sudovi obavezati da odbiju sve tužbe građana koji su pred sudom tražili povraćaj svojeg nezakonito oduzetog novca. Radi se o posebnim odredbama Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koje su do sada nedvosmisleno štitile građane i na osnovu kojih sudovi usvajaju tužbe građana što je i po Vrhovnom kasacionom sudu ispravan stav.

Time se potvrđuje da su otisci prstiju koji su bili na kriminalnim izmenama Zakona o parničnom postupku upravo pripadali bankarskom lobiju koji sada traži novi kanal kojim će se interesi banaka zaštititi na štetu Ustava i građana Srbije. Za režim u Srbiji ne postoje granice izdaje interesa svojih građana; nema za njih veze da li su to u pitanju reke, planine, rudnici, njive, aerodromi ili čak celokupan pravni sistem ove zemlje. Ovakvom političkom odlukom građani će morati bankama dodatno da uplate preko 100 miliona evra, što će samo uvećati ogromne profite banaka u Srbiji, koji na godišnjem nivou iznose preko 600 miliona evra, što je više od 12 novih kliničkih centara.

Ovim što se planira uraditi u ponedeljak vlast namerava da konačno osedla, zaulari i zajaše sudstvo na način kako su to uradili sa svim drugim institucijama u Srbiji. To se nikako ne sme dozvoliti, jer će posle ovog uslediti i autentična tumačenja svih drugih zakona koja nisu po volji odnarođenog režima Aleksandra Vučića. Država koju vodi SNS je danas samo servis kriminalaca, lažnih investitora i nezajažljivih bankara koji u Srbiji rade ono što im nikada ne bi prošlo u matičnim zemljama. Predlog za autentično tumačenje zakona mora biti povučen a predlagačima ubuduće onemogućen bilo kakav rad u pravosuđu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati