Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 06. 2021. 18:04 0

Malagurski: Filmom protiv podela, za svetliju budućnost (VIDEO)

Sinoćnja premijera filma "Crna Gora - Podeljena zemlja" u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici bila je vrlo emotivna za mene. Ja sam tom prilikom pomenuo da se moj pradeda borio u Mojkovačkoj bici, moja prababa je iz doline reke Pive. Kao što sam ja ponosan na njih, nadam se da su i oni ponosni na mene. Naš filmski tim se bori savremenim sredstvima širenjem svesti kroz film i medije, u nadi da ćemo prevazići podele koje se decenijama unazad nameću u društvu u Crnoj Gori i da će se graditi neka svetlija budućnost - kaže u izjavi za Direktno.rs, proslavljeni reditelj, Boris Malagurski, povodom svetske premijere dokumentarnog filma "Crna Gora - Podeljena zemlja" u Podgorici.

Veliki broj građana okupio se sinoć u kripti hrama Hristovog Vaskrsenja, u Podgorici kako bi pogledao film Borisa Malagurskog „Crna Gora - Podeljena zemlja“. S druge strane, policija u Podgorici sprečila je incidente pristalica Mila Đukanovića, koji su se okupili da bi sprečili premijeru dugo najavljivanog filma.

- Vladalo je ogromno interesovanje za film. Energija je bila sasvim drugačija, svakih nekoliko minuta je bio aplauz. Na kraju filma, to se čak na snimku vidi, ljudi su poskakivali od sreće. Ta energija se ne može opisati, to je nešto što se mora doživeti - kaže Malagurski.

On se zahvaljuje podgoričkoj publici na prijemu filma.

- Radujem se projekciji i u drugim gradovima širom Crne Gore, ali i Srbije i širom sveta. Od jeseni ćemo prikazivati film i u Zapadnoj Evropi i Americi, Australiji. Hvala svima za divan doček i za emotivno veče - dodao je reditelj.

Malagurski je kao sagovornike u filmu pozvao premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića, pesnika Matiju Bećkovića i istoričara Jovana Markuša. Dokumentarni film, prema rečima Malagurskog, treba da predoči javnosti sliku o jednoj od poslednjih diktatura u Evropi – režimu Mila Đukanovića u Crnoj Gori.

Malagurski je kazao da će uskoro pripremiti i film o Republici Srpskoj.

Neposredno pre premijere, crnogorska policija je obezbeđivala prostor oko Hrama, kako bi sprečila nerede koje su bili spremni da izazovu pristalice Mila Đukanovića i nezavisne Crne Gore, koji film smatraju velikosrpskom propagandom.

Malagurski je kazao da je „zabranjivati filmove ravno spaljivanju knjiga“.

- Mi smo u Podgoricu došli sa miroljubivim filmom. Nažalost, određene snage, retrogradne snage bivšeg režima su pokušale da nam onemoguće dolazak, raznim pretnjama, pritiscima, provokacijama... Ekstremisti su protestovali ispred Hrama, ali nisu uspeli da spreče premijeru koja je održana u kripti Hrama - rekao je Malagurski za naš portal.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati