Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

I. M.

09. 06. 2021. 19:12 9

Lutka simbol borbe protiv diktature NEKAD I SAD

Potpredsednik Stranke slobode i pravde, Dejan Bulatović, objavio je na svom Fejsbuk profilu fotografiju sa građanskih protesta 90-tih godina, na kojoj je prikazana velika lutka Slobodana Miloševića u robijaškom odelu, koja je, kako kaže, svedočila o jednom vremenu i diktaturi jednog čoveka, ali i predskazala šta će se desiti.

- Kažu, bio sam mlad i lud tada, jer sam nosio na građanskom protestu, 96-te, ovu lutku... A ja njima da stojim iza svakog svog iskoračenog koraka. Uradio bih isto i uradiću isto!!! Možete hapsiti, možete i prebijati, ali odstupanja nema!!! Sloboda i pravda nema cenu - napisao je Bulatović na Fejsbuku.

U izjavi za Direktno.rs, Bulatović kaže da je lutka nastala u radionici Narodnog pozorišta, u saradnji sa glumcima Gojkom Baletićem i Banetom Vidakovićem.

- Ideja je potekla iz razgovora sa nekoliko ljudi, koji su predložili da se nešto uradi, a da to odjekne u svetu. Tad smo imali svetske medije na protestima od Euronjuza, CNN-a, BBC-a i trebalo je nešto uraditi kako bi prikazali Miloševića u pravom svetlu. Pala je ideja da se napravi lutka u njegovoj prirodnoj veličini, da ta lutka bude sa velikom glavom, a da bude, simbolično, prazna, da nema ništa u toj glavi - priseća se Bulatović i dodaje:

- Dakle, to bi, simbolično, govorilo da Milošević nema mozga, kada je zemlju odveo u rat i kada je napravio to sve što je napravio. I na kraju, znamo šta se desilo, da smo čak i bombardovani od strane NATO. Ta lutka je predskazala šta će se desiti u budućnosti: bila je u robijaškom odelu - Milošević je završio u zatvoru; bila je prazna glava i odvajala se od tela - iz čega se videlo da će umreti u zatvoru.

Bulatović kaže da je lutka na kraju završila u opštini Voždovac i da se nalazi u muzeju opštine, te da ostaje trajni simbol 90-tih godina, studentskih i građanskih protesta. 

- Govori o jednom vremenu, o diktaturi jednog čoveka, ali da je i sam narod bio kreativan kada je govorio o njemu. I sama lutka je proizvod te kreativnosti. Desilo se ono što govorimo danas, neretko kad se spaja ova diktatura sa prošlom diktaturom - napominje Bulatović.

On je mišljenja da će se i u sadašnjoj borbi protiv aktuelne diktature izroditi nešto kreativno i simbolično.

- Kao što je ta lutka bila 90-tih, mislim da će i sad biti tako nešto simbolično i što će govoriti kako će ova diktatura završiti, kako će ovaj režim pasti i kako će nakon toga sve biti. Verujem da će se desiti tako nešto i u ovom trenutku i da će se u budućnosti reći "Evo, tada je to rečeno, a nismo znali da će tako biti" - zaključuje Bulatović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Pazi, snima se!

Zoran Živković [30.07.2021.]


Video dana

Habibi

Anketa

Čega se Aleksandar Vučić najviše plaši?

Rezultati