Društvo i ekonomija

I. M.

09. 06. 2021. 19:12 9

Lutka simbol borbe protiv diktature NEKAD I SAD

Potpredsednik Stranke slobode i pravde, Dejan Bulatović, objavio je na svom Fejsbuk profilu fotografiju sa građanskih protesta 90-tih godina, na kojoj je prikazana velika lutka Slobodana Miloševića u robijaškom odelu, koja je, kako kaže, svedočila o jednom vremenu i diktaturi jednog čoveka, ali i predskazala šta će se desiti.

- Kažu, bio sam mlad i lud tada, jer sam nosio na građanskom protestu, 96-te, ovu lutku... A ja njima da stojim iza svakog svog iskoračenog koraka. Uradio bih isto i uradiću isto!!! Možete hapsiti, možete i prebijati, ali odstupanja nema!!! Sloboda i pravda nema cenu - napisao je Bulatović na Fejsbuku.

U izjavi za Direktno.rs, Bulatović kaže da je lutka nastala u radionici Narodnog pozorišta, u saradnji sa glumcima Gojkom Baletićem i Banetom Vidakovićem.

- Ideja je potekla iz razgovora sa nekoliko ljudi, koji su predložili da se nešto uradi, a da to odjekne u svetu. Tad smo imali svetske medije na protestima od Euronjuza, CNN-a, BBC-a i trebalo je nešto uraditi kako bi prikazali Miloševića u pravom svetlu. Pala je ideja da se napravi lutka u njegovoj prirodnoj veličini, da ta lutka bude sa velikom glavom, a da bude, simbolično, prazna, da nema ništa u toj glavi - priseća se Bulatović i dodaje:

- Dakle, to bi, simbolično, govorilo da Milošević nema mozga, kada je zemlju odveo u rat i kada je napravio to sve što je napravio. I na kraju, znamo šta se desilo, da smo čak i bombardovani od strane NATO. Ta lutka je predskazala šta će se desiti u budućnosti: bila je u robijaškom odelu - Milošević je završio u zatvoru; bila je prazna glava i odvajala se od tela - iz čega se videlo da će umreti u zatvoru.

Bulatović kaže da je lutka na kraju završila u opštini Voždovac i da se nalazi u muzeju opštine, te da ostaje trajni simbol 90-tih godina, studentskih i građanskih protesta. 

- Govori o jednom vremenu, o diktaturi jednog čoveka, ali da je i sam narod bio kreativan kada je govorio o njemu. I sama lutka je proizvod te kreativnosti. Desilo se ono što govorimo danas, neretko kad se spaja ova diktatura sa prošlom diktaturom - napominje Bulatović.

On je mišljenja da će se i u sadašnjoj borbi protiv aktuelne diktature izroditi nešto kreativno i simbolično.

- Kao što je ta lutka bila 90-tih, mislim da će i sad biti tako nešto simbolično i što će govoriti kako će ova diktatura završiti, kako će ovaj režim pasti i kako će nakon toga sve biti. Verujem da će se desiti tako nešto i u ovom trenutku i da će se u budućnosti reći "Evo, tada je to rečeno, a nismo znali da će tako biti" - zaključuje Bulatović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati