Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 05. 2021. 11:08 0

"Ukinuti stancima pravo da stiču svojinu na mineralnim sirovinama"

Iako prema Ustavu Republike Srbije, član 85. stav 2. stranci mogu steći samo koncesijono pravo na prirodnim bogatstvima i dobrima naša država ta bogatstva daje kroz „pravo na eksploataciju“. Razlike su ogromne. Umesto koncesione provizije koja ide i preko 50% stranci plaćaju rudnu rentu od svega 3% - istakao je dipl. ing. geodezije Aca Udicki na Fejsbuk tribini „Preokret za Vojvodinu – dosta pljačke“

- Dok je NIS eksploatisao naftu u Angoli plaćali su toj državi koncesiju u iznosu od 55%, a NIS sada nama plaća 3% rudne rente, kao i Rio Tinto ili Kinezi u Boru. Hrvatska, u susedstvu, ali i sve druge zemlje naplaćuju sedam vrsta koncesionih taksi, a mi samo minimalnu rudnu rentu i još dve minimalne naknade. Došli smo čak u situaciju da država podnosi zahtev NIS-u za istraživanje i eksploataciju podzemnih voda. Jednoga dana ni reni bunar nećemo moći da izbušimo bez saglasnosti stranaca, a znamo da će voda uskoro biti najtraženiji proizvod - dodao je Udicki.

On je naveo da postoji primer u Hrvatskoj gde se mineralne sirovine tretiraju kao koncesije. Tamo je definisano i to da je rudno blago vlasništvo Hrvatske.
- Kod nas to ne stoji. Kod nas nije definisano da je država vlasnik, odnosno ne piše ko je vlasnik. U svetu postoji praksa uslužne proizvodnje, a mi smo prodali NIS i sa njim rezerve nafte i gasa u vrednosti od preko pet miljijardi eura. Sada se to na sličan način radi i sa bakrom i litijumom, a posledice za životnu sredinu i ekonomiju biće pogubne - istakao je Udicki i dodao:

- Zato će Pokret za preokret uputiti predlog za promenu Ustava kojima bi se definisalo da su mineralne sirovine državna svojina. Ne može niko kroz pravo na eksploataciju da praktično dobije svojinu na mineralnim sirovinama. Upornom borbom treba oduzeti pravo koje je strancima dato na vodu. Mi treba da damo koncesiju, a ne prava eksploatacije. I Direktivom EU se kaže da „država zadržava suverenitet i suverena prava nad ugljovodonicima“. Mi smo praktično deo suvereniteta predali drugima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati