Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 05. 2021. 06:41 75

EKSKLUZIVNO Gradonačelnik završio gradnju NELEGALNE VILE na Zlatiboru (FOTO)

Direktno.rs objavljuje ekskluzivne fotografije nelegalne vile, fikus gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića. Agencija za borbu protiv korupcije više od dve godine ne može da utvrdi da li je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na vreme prijavio da poseduje nelegalnu vikendicu na Zlatiboru, a cela Srbija zna da je to pokušao da sakrije, što je krivično delo.

Kako je KRIK ranije otkrio, Radojičić je kuću na Zlatiboru nelegalno sazidao do sive faze još 2017. godine.

- U toku su provere (imovinskog) izveštaja Zorana Radojičića - kratko je odgovorila Agencija za borbu protiv korupcije na pitanje novinarke KRIK-a o postupku koji vodi protiv gradonačelnika Beograda.

Ovaj postupak traje neprihvatljivo dugo. Još sredinom 2018. godine, nakon što je KRIK otkrio da gradonačelnik Agenciji nije prijavio svoju nelegalno sagrađenu vilu, iz ove institucije naveli su da je pokrenut postupak.

Nije jasno, međutim, zašto je Agenciji potrebno više od dve godine da reši ovaj jednostavan slučaj - da utvrdi da li je gradonačelnik na vreme prijavio da je vlasnik vile na Zlatiboru. Prema dostupnim podacima, on to nije uradio u roku, već tek nakon što je u javnosti otkriveno da je poseduje.

Ovaj postupak je i test za Agenciju koja je već ranije u slučaju Radojičića povukla jedan problematičan potez.
Naime, kada su novinari KRIK-a otkrili da gradonačelnik, osim ove vile, državi nije prijavio ni da je vlasnik stana i zemljišta, poslali su pitanja Agenciji.

Umesto odgovora, Agencija je preko noći u njegove imovinske kartone dopisala ove podatke. Ovaj postupak Agencije, za one koji razumeju njen rad, narušio je ugled ove institucije.

- Potpuno je neverovatno. To ne može naknadno da se menja - rekao je tada Zoran Stojiljković, bivši član odbora Agencije.

- Ne mogu da verujem da kuća u kojoj sam toliko sedeo, tako pada.

Agencija je, ipak, nakon toga protiv Radojičića pokrenula postupak koji još traje. Nevezano za postupak Agencije koja proverava samo da li je gradonačelnik prijavio vilu na Zlatiboru na vreme, postoji još veći problem - izgradio ju je nelegalno, što predstavlja krivično delo.

Za ovaj deo, odgovorno je tužilaštvo koje do danas nije reagovalo. Država je, takođe, u obavezi i da sruši nelegalnu gradnju.

- Ako je nešto napravljeno posle novembra 2015. bez građevinske dozvole, po zakonu koji je tada izglasan, to je krivično delo - rekao je ranije za KRIK Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Zahtev za izdavanje građevinske dozvole Radojičić je podneo tek nakon što je sagradio vilu, kada je predsednik Aleksandar Vučić javnosti otkrio da će Radojičić biti prvi kandidat na listi SNS-a na lokalnim izborima u Beogradu.

Ali najneverovatnije od svega je što je u tom momentu ova ekskluzivna vila bila u sivoj fazi, nezavršena, a tokom mandata gradonačelnika je Radojičić, mrtav 'ladan nastavio sa građevinskim radovima na nelegalnom objektu - i konačno je završio, umesto da objekat bude srušen - u skladu sa zakonom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 75

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati