Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 05. 2021. 11:28 4

Zašto se ćuti o srpskoj imovini u Hrvatskoj od više milijardi evra?

Dok preko Save, iz Hrvatske, uvek dolaze preporuke kako trebaju Srbi da se vladaju ako hoće u Evropsku uniju, ovde se postavlja krucijalno pitanje, kako je Hrvatska uopšte u EU kada nije rešila pitanje imovine koju potražuju srpska preduzeća, a nalaze se na teritoriji Republike Hrvatske.

Neprikosnovenost imovinskog vlasništva je postulat postojanja EU i onda se postavlja pitanje kako je Hrvatska uopšte u njoj, kada još uvek nije rešila niti granice sa svojim susedima, a još više kako su tamo kada su oteli imovinu koja im ne pripada!

I ovde se ne govori o državama suksesorima imovine SFRJ, ovde se govori o vlasništvu nad hotelima, poslovnim prostorom, magacinima, halama od Zagreba do Dubrovnika, od Samobora, do Poreča, o imovini kupljenoj znojem i novcem srpskog radnika.

Ovaj primer odbijanja rešavanja spora koji se pred hrvatskim sudovima vodi već godinama, jasno govori da namere Hrvatske prema Srbiji nisu iskrene, i da se dobrosusedstvo ne ogleda samo u dolasku na žurke u Beograd i obratno, već i u iskrenoj nameri da Hrvatska svojim primerom pomogne Srbiji da uđe u EU!

Ovakvo postupanje prema srpskoj imovini u Hrvatskoj govori da Hrvatska ne vidi Srbiju u EU, da je tamo ne želi jer je poznato višedecenijsko odbijanje hrvatskog establišmenta da se uopšte nalaze na Balkanu, gde Hrvatska sebe posmatra kao bastion odbrane Evrope od "Balkanaca".

Pravo Hrvata je da misli šta hoće, ali pravo je Srba da povrate svoju zemlju u katastarskim knjigama, kao i imovinu koja pripada srpskim preduzećima, i to bi trebao da bude prerogativ u komunikaciji vlade Ane Brnabić i predsednika Srbije Vučića sa hrvatskim kolegama.

Do sada je ta komunikacija bila prilično inferiorna ili nije postojala uopšte! Režimski mediji kao da su izbegavali da se postavi to pitanje i da se insistira na odgovoru. Zašto je to tako to je pitanje za vlast i njihovu više nego servilnu politiku prema EU, pa i prema Hrvatima. Jer i pre EU, Srbiji su bitni njeni susedi.

Rešavanja svih problema sa njima, od granice do imovine! Kao što je Trepča ključ u pregovorima oko Kosova, tako je i srpska imovina ključ bilo kojih razgovora sa Hrvatima, pa i oko konačnog razgraničenja.

Kada se sva ta pitanja reše otvara se mogučnost konačne redefinicije srpsko-hrvatskih odnosa i mnogo svetlije budućnosti za oba naroda nego što je sada. Ali prvo ekonomija i pravo, pa bi Hrvatska trebalo da vrati oteto!

U prilogu su slike i deo popisa imovine koje se duguje srpskim preduzećima Servo Mihalj, Simpo,
Neimar, Jugobanka, Investbanka, Bek, 29. novembar, Jugodent, Vukica Mitrović...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati