Zdravlje
18. 10. 2025. 07:13 1
NAJDUGOVEČNIJA PORODICA NA SVETU zajedno je imala više od 800 godina: Svakog dana su JELU OVU SUPU
U malom planinskom selu na Sardiniji, jedna četvoročlana porodica je godinama punila naslovne strane zbog neverovatne zajedničke starosti.— više od 800 godina.
Njihova tajna dugovečnosti nije bila u skupim lekovima, genetskoj sreći ili luksuznom životu, već u skromnom tanjiru supe. Svaki dan su se okupljali za ručkom i delili isto jelo – obilnu supu od povrća, poznatu kao sardinijski minestrone.
Danas se ta supa smatra jednim od najzdravijih recepata za dug život na svetu. Ova hranljiva supa, prepuna sezonskog povrća tek ubranog iz bašte, pasulja i fregule – sardinijske testenine od griza je bila njihov eliksir mladosti.
Prema organizaciji "Blue Zone"( Plava Zona), koja proučava ishranu i navike najdugovečnijih zajednica, ova supa se generacijama priprema u porodicama koje redovno dožive više od 100 godina.
“Može da se pravi sa sezonskim povrćem iz bašte, ali uvek sadrži pasulj i fregulu — tostiranu testeninu od griza veličine kamenčića, popularnu na Sardiniji”, objašnjavaju iz Blue Zonesa.
Poznati svetski istraživač Den Bjutner koji je predstavio tzv. plave zone ostatku sveta, kaže za Mirror:
“Što više učim o dugovečnosti, to više shvatam da sve počinje sa tanjirom ukusne, slane hrane — poput minestronea”.
Bjutner tvrdi da su mnoge “tajne dugog života” zapravo pogrešne ili preuveličane, dok su prave često jednostavne i dostupne svima. Sam godinama svakodnevno jede ovu supu, nakon što je otkrio da je to bio tradicionalni obrok najstarije porodice na svetu koja živi upravo na Sardiniji.
Osim što je izuzetno ukusan, minestrone je nutritivno izbalansirano jelo - bogato je biljnim proteinima, vlaknima i antioksidansima koji jačaju srce, imunitet i probavu.
Ujedno utelovljuje sardinijski način života – jednostavan, lagan i povezan s prirodom.
Kako se priprema sardinijski minestrone?
Sastojci:
800 g naseckanog paradajza
150 g sitne testenine od semolina brašna
120 g naseckanog komorača
100 g suvog šarenog pasulja
100 g suvog boba
70 g suvih leblebija
60 g narendanog sira pecorino
3 krompira
2 stabljike celera
2 šargarepe
2-3 češnja belog luka
1 luk
domaće maslinovo ulje
so i biber po želji
sveži bosiljak
svež peršun
Priprema:
Namočite bob, pasulj i leblebije u običnoj vodi oko osam sati ili noć pre pripreme jela. Ocedite mahunarke i stavite sa strane.
U velikom loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk, šargarepu i stabljike celera. Dinstajte sve zajedno oko pet do osam minuta dok ne omekšaju.
Dodajte naseckani beli luk, promešajte i dinstajte sve zajedno još oko pola minuta.
Dodajte naseckanog paradajza, krompir, komorač, peršun i bosiljak.
Ubacite namočeni bob, pasulj i leblebije.
Sve sastojke prelijte vodom – dodajte 1,5 do 2 litra vode. Svi sastojci bi trebalo da budu uronjeni pod vodom.
Kada supa provri, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno oko 90 minuta, odnosno dok se bob, pasulj i leblebije ne skuvaju do kraja.
Tokom kuvanja i po potrebi dodajte još vode.
Pred kraj kuvanja dodajte sitnu testeninu i nastavite sve da kuvate još 10-ak minuta.
Začinite solju i biberom po želji.
Poslužite supu s jednom kašikom domaćeg maslinovog ulja i malo narendanog sira pecorino.
Komentari 1
ostavi komentar