Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 04. 2021. 09:31 6

"Ukinite polaganje male i velike mature ove godine"

Samo 24 časa umesto 108 časova matematike i srpskog jezika i književnosti, u školskim klupama sa svojim nastavnicima, imali su do sada učenici završnih razreda u školskoj 2020/2021. godini - izjavila je Nataša Zečević, predsednica Odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde.

Za ostale predmete, kako navodi Zečević, koje učenici takođe polažu na završnom ispitu u vidu kombinovanog ispita, iz predmeta hemija, fizika, biologija, geografija i istorija, učenici su u učionici sa svojim nastavnicima proveli samo 12 časova umesto 54 časa.

- Ministarstvo prosvete i Vlada RS se uporno ponašaju, kao da je sve normalno i kao da su učenici sve vreme regularno išli u škole. Nastavnici i učenici su dali svoj maksimum u ovim uslovima. Situacija je da su učenici završnih razreda osnovnih škola u ovoj školskoj godini, do danas, nastavu pohađali 19 nedelja kombinovano i 8 nedelja internet nastave - kaže Zečević.

U završnim razredima gimnazija i srednjih stručnih škola, objašnjava Zečević, maturski ispit ne utiče na dalji nastavak školovanja i poseban problem se javlja kod učenika srednjih stručnih škola koji pored polaganja srpskog jezika i književnosti i stručnog ispita moraju da polažu i praktičan rad.

- U situaciji kada su i ovi učenici u školskim klupama i uz svoje nastavnke proveli 18 nedelja kombinovano i 9 nedelja internet nastave, završni ispit je samo finansijsko opterećenje za roditelje i veliki stres za učenike. Na sve dodajemo da su svi časovi u učionici trajali samo 30 minuta što je dve trećine časa - ističe Zečević.

Zbog svega navedenog, Stranka slobode i pravde zahteva da se polaganje završnog ispita i mature ukine za školsku 2020/2021. godinu i da se učenici završnih razreda osnovnih škola upišu u srednje škole na osnovu bodova stečenih u poslednja tri razreda. Iz SSP zahtevaju i da se učenicima srednjih škola umesto maturskog ispita računa prosek ocena u toku školovanja iz predmeta za koje bi polagali maturu.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati