"Ukinite polaganje male i velike mature ove godine" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 04. 2021. 09:31 6

"Ukinite polaganje male i velike mature ove godine"

Samo 24 časa umesto 108 časova matematike i srpskog jezika i književnosti, u školskim klupama sa svojim nastavnicima, imali su do sada učenici završnih razreda u školskoj 2020/2021. godini - izjavila je Nataša Zečević, predsednica Odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde.

Za ostale predmete, kako navodi Zečević, koje učenici takođe polažu na završnom ispitu u vidu kombinovanog ispita, iz predmeta hemija, fizika, biologija, geografija i istorija, učenici su u učionici sa svojim nastavnicima proveli samo 12 časova umesto 54 časa.

- Ministarstvo prosvete i Vlada RS se uporno ponašaju, kao da je sve normalno i kao da su učenici sve vreme regularno išli u škole. Nastavnici i učenici su dali svoj maksimum u ovim uslovima. Situacija je da su učenici završnih razreda osnovnih škola u ovoj školskoj godini, do danas, nastavu pohađali 19 nedelja kombinovano i 8 nedelja internet nastave - kaže Zečević.

U završnim razredima gimnazija i srednjih stručnih škola, objašnjava Zečević, maturski ispit ne utiče na dalji nastavak školovanja i poseban problem se javlja kod učenika srednjih stručnih škola koji pored polaganja srpskog jezika i književnosti i stručnog ispita moraju da polažu i praktičan rad.

- U situaciji kada su i ovi učenici u školskim klupama i uz svoje nastavnke proveli 18 nedelja kombinovano i 9 nedelja internet nastave, završni ispit je samo finansijsko opterećenje za roditelje i veliki stres za učenike. Na sve dodajemo da su svi časovi u učionici trajali samo 30 minuta što je dve trećine časa - ističe Zečević.

Zbog svega navedenog, Stranka slobode i pravde zahteva da se polaganje završnog ispita i mature ukine za školsku 2020/2021. godinu i da se učenici završnih razreda osnovnih škola upišu u srednje škole na osnovu bodova stečenih u poslednja tri razreda. Iz SSP zahtevaju i da se učenicima srednjih škola umesto maturskog ispita računa prosek ocena u toku školovanja iz predmeta za koje bi polagali maturu.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Novi igrač

Zoran Živković [10.05.2021.]


Video dana

Pametan čovek

Anketa

Koje drvo najviše volite?

Rezultati