Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 04. 2021. 22:31 11

"Nestali minuti prvog brata Srbije da se ne vidi ko je ušao sa ličnom kartom"

Suđenje za slučaj "Asomacum" već duže vreme stoji u zapećku, postupak je "zaglavljen" već tri godine, a datum nastavka suđenja se na nazire. Danas je propao još jedan pokušaj da se održi ročište u predmetu nazvanom po firmi navodno osnovanoj falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića, a nedugo nakon toga Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, iznela je do sada nepoznate detalje.

Tepić, koja je u prethodnom periodu iznela bezbroj afera "partije i bratije", večeras se oglasila na Tviteru i iznela nova otkrića.

- Kakva vest! Izgleda da nisu nestala samo dva minuta ubistva Stanike Gligorijević. Nestalo je još minuta Prvog brata Srbije - napisala je potpredsednica SSP.

Zatim je i pojasnila na šta je tačno ciljala.

- Kako saznajemo, iz APR-a su nestali snimci od 16.03.2010. godine, kada je tamo registrovana firma "Asomacum". Da se ne vidi ko je zapravo ušao sa ličnom kartom? - pitala se Tepić.

Da podsetimo, kada je reč o otvaranju kompanija uz pomoć falsifikovanih ličnih kararta, petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara jer su, kako se navodi, osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i Asomakum, koji je osnovan na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića, brata Aleksandra Vučića, koji je te 2010. godine bio zamenik predsednika Srpske napredne stranke.

Osamnaest osoba obuhvaćenih ovom optužnicom uhapšeno je 2015. godine i to nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković. On je rekao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić, što se moglo videti i u Agenciji za privredne registre.

Aleksandar Vučić tada je demantovao Živkovićeve tvrdnje, a ubrzo nakon javne prozivke, Andrej Vučić podnosi tužbu protiv Asomakuma tražeći ništavnost osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu, iako su od osnivanja tog preduzeća, u tom trenutku, prošle čak četiri i po godine.

Odluka Privrednog suda o ništavosti osnivačkog akta Asomakuma potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016. U tom trenutku, već je vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015, a trajala je dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. Do danas više puta su odlagani i glavni pretresi, a poslednji je održan još 28. januara 2020. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati