Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 03. 2021. 08:53 5

SSP Ireni Vujović: Srbija ima samo 36 postrojenja za preradu vode, a u EU po 320

Ministarko Vujović, ovo Vam je prvi Međunarodni dan voda od kada ste stupili na funkciju, te smo odlučili da Vas podsetimo kakva je situacija sa vodosnabdevanjem u Srbiji, kaže se u saopštenju Bojane Leko iz Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde.

Da li znate da se u Srbiji samo 10% otpadnih voda filtrira i prerađuje?

Pravila EU nalažu da svaka članica EU treba da ima 320 postrojenja za čistu vodu. Srbija primera radi, ima samo 36 postrojenja, od kojih većina ne radi punim kapacitetom.

Da li znate da oko 50% zagađenja dolazi iz industrijskih postrojenja, a najveći problem predstavlja direktno ispuštanje kanalizacije u naše vodotokove, bez filtriranja i prethodne obrade?

Fabrike, poput Ziđin koji nemilice ispušta otrov u reku Pek, prolaze nekažnjeno, iako svakodnevno vrše nemilosrdni ekocid.

Da li znate i da prema Zakonu o vodama, vodeni resursi se tretiraju kao javno dobro, a sama izvorišta ne mogu se privatizovati, već su vlasništvo Republike Srbije, koja izdaje dozvole za njihovo korišćenje?

Vlasnici izvorišta u Srbiji u poslednjih 10 godina postale su strane kompanije. Gotovo 80% flaširane vode koja se eksploatiše i puni u Srbiji, u rukama je kompanija iz Nemačke, Amerike, Francuske i Holandije.

Da li znate i to da su partijski kumovi i drugovi odlučili da reke “upregnu” po svaku cenu izgradnjom mini hidroelektrana i tamo gde za to ne postoje uslovi? Da su hrabri meštani danonoćno stražarili kraj svojih reka, ne bi li sprečili kabadahije da ih isuše i prekopaju im korita kroz koja su vekovima tekle?

Ne znate? Onda sigurno ne znate ni to da je ovaj režim, koga ste i Vi deo, bez saglasnosti građana i bez javne rasprave, u tišini prodao većinu prirodnih bogatstava Srbije.

Sve to nas je dovelo da od zemlje koja ima više od 400 izvorišta pitke vode, vrhunskog kvaliteta spadnemo na flaširanu vodu od čije prodaje profitiraju druge zemlje, a ne Srbija.

Ministarko, "srećan" Vam Međunarodni dan voda.

Bojana Leko, Resorni odbor za ekologiju i životnu sredinu SSP

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati