Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

21. 03. 2021. 22:49 1

O napadima na CRTU: Poslanici odavno izašli iz ovlašćenja

Poslanici u Skupštini Srbije odavno su izašli iz svojih ovlašćenja, koristeći se jezikom mržnje ili uvredama, ocenila je gostujući u "Utisku nedelje" na Nova S pravnica Vida Petrović Škero. Napade na medije i civilno društvo vidi kao odgovor vlasti na kritike i iznošenje različitog mišljenja.

- Društvo primećuje da se napada porodica našeg predsednika. To veoma primećuje, zato što se svi mediji koriste da svi dobro čujemo kako se neko napada, kako je ugrožen život, kako je to nešto strašno… Niko ne primećuje kada se ugrožavaju tuđi životi. Niko ne primećuje kada se stavi skoro onaj znak za strelište na čelo nekakvog novinara, niko ne primećuje kada civilni sektor postaje sada apsolutno ta meta i da su svi - ili „strani plaćenici“, ili su sami „u kriminalu“ ili su na nečijoj strani - navodi Petrović Škero.

Podsetimo, u Skupštini Srbije došlo je do serije napada na NVO CRTA, ali i na istraživačku mrežu KRIK. Poslanik Aleksandar Martinović je rekao da će svako ko kritikuje vlast biti „prebijen u džaku“, a zatim spominjao i CRTU kao jednog od saučesnika u pokušaju državnog udara i ubistva Vučića.

CRTA je pozvala Tužilaštvo da u svojstvu svedoka pozove narodne poslanike da objasne optužbe koje su izneli i kojima su direktno označili CRTU kao “saučesnika u zaveri protiv držvanog poretka” i iznesu, ako imaju, saznanja i dokaze za to pred tužiocima. U suprotnom, kako su naveli, biće jasno „da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama“.

Raša Nedeljkov iz CRTE, gostujući i Utisku nedelje, rekao je da pretpostavlja da je neposredan povod za napade bio taj što je ta organizacija podnosila prigovore Skupštini u vezi sa kršenjem Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

- Koji je novousvojeni mehanizam, koji bi, u stvari, trebalo da u Narodnoj skupštini spreči govor mržnje i podsticanje nasilja. To je jedna od ključnih, pored antikoruptivnih, uloga koje taj kodeks ima - istakao je  Nedeljkov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati