Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

17. 02. 2021. 15:14 1

Plata za trudnice na bolovanju i bez uplaćenih doprinosa

Isplata zarade trudnicama na bolovanju i u slučaju kada im poslodavac ne uplati doprinose novina je predviđena izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju. Ovaj propis još je u formi nacrta i na javnoj raspravi je do kraja februara. Sagovornice portala N1 podsećaju da prema trenutnim propisima nijedna trudnica, kojoj poslodavac ne uplaćuje doprinose, ne može da prima platu tokom trudničkog bolovanja. Nacrtom se, takođe, predviđa da lekari, a ne zaposleni, dostavljaju doznake o bolovanju poslodavcima, što bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da skrati proceduru trudnicama omogući - bržu isplatu naknada.

- Osiguranici iz člana 72. ovog zakona u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja bez obzira da li je uplaćen dospeli doprinos - stoji u nacrtu novog, izmenjenog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Kako se navodi u obrazloženju ovog propisa, to podrazumeva i pravo na naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad, „što nije slučaj prema važećem rešenju“, javlja N1.

Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala Bebac.com, koji je nedavno ukazao na problem umanjenih zarada porodiljama zbog lošeg tumačenja državne uredbe kojim se odloženi porezi i doprinosi smatraju - plaćenim, ističe da ovakve izmene zakona upravo sprečavaju takve stvari.

- Prvo, treba razlikovati naknadu za vreme trudičkog bolovanja i naknadu za vreme porodiljskog bolovanja. Trudničko bolovanje se reguliše Zakonom o zdravstvenom osiguranju, a porodiljsko Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom. Za jedno je nadležno Ministarstvo zdravlja, a drugo je pod Ministarstvom za rad - objašnjava Jasmina Mihnjak.

Ona ističe da se, uz izmene zakona kojim se predviđa isplata naknade zarade trudnicama i u slučaju kada poslodavac ne uplati doprinose, menja i procedura oko podnošenja zahteva za isplatu naknada zarade.

- Prema tom nacrtu, žena više neće nositi poslodavcu doznake o trudničkom bolovanju, već će to uraditi lekari, elektronskim putem. Pošto je u toku javna rasprava, poslali smo nadležnom ministarstvu dopis sa pitanjem da li će u istom trenutku i RFZO  dobiti te doznake da je trudnica sprečena za rad, ili to treba da uradi poslodavac. Ako to treba da uradi poslodavac, u zakon mora da se doda još jedan član koji će definisati rok u kom to treba da učini. Ovo iz razloga da se procedura ne bi produžavala i da ne bi bilo kašnjenja u isplati. Ukoliko i RFZO  dobije odmah obaveštenje da je žena sprečena za rad, skraćeno je i vreme u kome RFZO treba da isplati novac - objašnjava Mihnjak.

Kako dodaje, naknadu zarada za trudnice na bolovanju sada bi trebalo da obračunava RFZO, a ne poslodavac, tako da i to doprinosi ubrzavanju procedure.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati