Društvo i ekonomija

M. R.

13. 02. 2021. 23:13 16

Ekološka katastrofa: Film o zagađenosti u Smederevu i Kinezima

Kinezi su bili ti koji su fabriku ponovo pokrenuli, otvorili su vrata za 5.000 radnika iz Smedereva, ali je počeo crveni prah da izlazi iz dimnjaka, koji je prekrio ne samo fabriku nego i automobile, kuće i biljke - deo je navoda iz dokumentarca svetske produkcije VPRO i DE HAAIEN o Srbiji, Smederevu i ekološkoj katastrofi koji kineske kompanije prave.

U videu koji je objavio Pokret Tvrđava navodi se da je Nikola Krstić iz Smedereva pokušao da stupi u kontakt sa novim vlasnicima fabrike, zvao ih, slao mejlove, pitajući ih da li će prestati sa emitovanjem te opasne prašine. 

- Odgovor nije dobio. Onda je krenuo sa borbom. Nikola je primetio da sve više kamiona sa opasnim otpadom izlazi van železare. Kada je otišao da proveri, primetio je da je dolina sve manja i da postaje brdo. Vrlo je bizarno, napravili su ovo brdo šljake bez ikakvih dozvola. Ovo izgleda kao ekološka katastrofa, zašto srpske vlasti ne urade više? Da primoraju Kineze da investiraju u ekologiju - pitanja su koja se provlače u ovom dokumentarcu.  

A Krstić odgovara da je to "malo političko pitanje", što izaziva čuđenje stranaca, koji ga očigledno baš i ne razumeju.
- Vlasti ne žele da naprave problem sa Kinezima, Kina je važan partner srpskoj ekonomiji. Imam probleme, zovu me, prete mi, nije to ništa novo, to je normalno u Srbiji . Zovu te i kažu. Ne radi to. Budi pametan. Ne radi to - rekao je Krstić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati