Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 01. 2021. 12:57 36

Vučić: Za moje vreme je izgrađen Hram Svetog Save (VIDEO)

Iako je gradnja Hrama Svetog Save počela davne 1935. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak smatra da je "za njegovo vreme izgrađen".

- Ja sam ponosan na činjenicu da u moje vreme nije završen, već de facto izgrađen i urađen Hram Svetog Save - rekao je Vučić u obraćanju novinarima tokom posete Eparhiji šumadijskoj.

Sa ovom "činjenicom" se nikako ne bi složili svi oni koji su u proteklih 126 godina inicirali, pokrenuli i gradili Hram Svetog Save. Ideja za izgradnju Hrama datira još od 1895.godine, kada je i osnovano Društvo za podizanje hrama Svetog Save na Vračaru. Društvo su osnovali stotinu najuglednijih građana tadašnjeg Beograda, na čelu sa mitropolitom Mihajlom.

Gradnja hrama, usled istorijskih okolnosti i nakon više raspisanih konkursa, počinje tek 1935.godine. Patrijarh Dimitrije i Vrnava održavali su ideju o gradnji u životu, a dolaskom na čelo Srpske pravoslavne crkve patrijarh German obnavlja ideju o nastavku gradnje Hrama i ona se nastavlja 1985.

Nakon svih teških perioda, odbijenih molbi, patnje srpskog naroda kroz istoriju, gradnja eksterijera konačno je završena 2004. godine, a radovi na unutrašnjoj dekoraciji još uvek su u toku.

Iako predsednik želi da predstavi hram kao svoje delo i sebi pripiše zasluge za njegovu gradnju, činjenice, ipak, govore nešto sasvim drugačije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati