"Podrška žrtvama seksualnog nasilja" | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 01. 2021. 17:28 1

"Podrška žrtvama seksualnog nasilja"

Skupština slobodne Srbije izražava snažnu podršku mladim ženama koje su se odvažile da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje optužuju poznatog filmskog reditelja, producenta, glumca i pedagoga.

- Posebnu težinu ima činjenica da je zloupotreba došla sa pozicije pedagoga i autoriteta u kog su žrtve imale poverenje. Posledice seksualnog nasilja su dugotrajne i često nose karakter snažne traumatizacije, naročito onda kada se, kao u ovom slučaju, radi o maloletnim osobama koje su izuzetno ranjive - navodi se u saopštenju.

- S obzirom na to da žrtve seksualnog nasilja često prati stigmatizacija zbog koje su obeshrabrene da svoje iskustvo podele sa bliskim osobama i da zlostavljanje prijave nadležnim institucijama, podržavamo hrabrost koju su pokazale ove mlade žene - dodaje se u saopštenju.

Skupština slobodne Srbije apeluje na javnost da se suzdrži od komentara u kojima se krivica za seksualno zlostavljanje svaljuje na žrtve, čime se doprinosi njihovoj daljoj stigmatizaicji i traumatizaciji, dok se opravdavaju zlostavljači i gradi pojednostavljena slika žene kao objekta koji služi isključivo reprodukciji i muškom užitku. Stoga pozivaju javnost da o žrtvama seksualnog zlostavljanja razmišlja kao o sopstvenim ćerkama, sestrama, majkama i prijateljicama i da pokaže punu empatiju prema njihovom bolnom iskustvu.

- Skupština slobodne Srbije se bori za društvo u kom će žene biti ravnopravne, nezavisne i osnažene; za zaštitu maloletnih lica od bilo kakvog vida fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja, kao i za društvo koje će poštovati prava svih građanki i građana na život, telesni integritet i bezbednost - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bogat repertoar

Zoran Živković [24.02.2021.]


Video dana

Policajac klovn

Anketa

Koji hit Đorđa Balaševića najviše volite?

Rezultati