Društvo i ekonomija

M. Ž.

17. 01. 2021. 18:43 27

"Pitamo se zašto zlostavljani ćute, a osuđeni silovatelj sedi na nacionalnoj TV"

Slučaj mlade glumice Milene Radulović koja je optužila profesora glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje, nikog nije ostavio ravnodušnim. Dok je javnost stala uz hrabru ženu, neki se pitaju zbog čega je ćutala osam godina. Odgovor je jasan, naše društvo promoviše zločin, jer da je drugačije, mi ne bi gledali osuđenog silovatelja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, gde ga nazivaju vojnikom pravde!

Osoba koja sebe naziva predsednikom Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Simo Spasić, osuđen je za zlostavljanje i silovanje supruge u januaru 2009, koju je ošišao nožem! Iz toga proizilazi zaključak da se silovatelji slobodno šetaju i da niko ništa ne preduzima povodom toga, pa kako onda tražiti da žrtva istupi i kad nije spremna.

Ovom problematikom pozabavio se i proslavljeni vaterpolista Danilo Ikodinović, koji se divi na hrabrosti Mileni Radulović i ostalim devojkama jer su odlučile da istupe i kažu šta su proživele, ali je ujedno i izneo svoj stav o ćutanju ostalih žrtava.

- Osuđenom silovatelju, Simi Spasiću, pre neki dan daju prostor na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Ne prvi put. I onda se pitamo zašto devojke koje su silovane i maltretirane trpe to i ćute. Svaka čast na hrabrosti Mileni Radulović i devojkama - napisao je Ikodinović.

Podsetimo, Simo Spasić, poznatiji kao "Vučićev glasnogovornik", koji po zadatku ometa konferencije za medije opozicionih lidera urlajući u megafon, pre nekoliko dana gostovao je u jutarnjem programu na TV Hepi. Tom prilikom, predstavljen je kao "vojnik pravde", epitetom koji je dobio od ljudi režima, verovatno zbog svojih aktivnosti kojima se naprednjaci diče.

Dokle god je takvih slučajeva, da se osuđeni silovatelji pojavljuju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i tako ih promovišu, ne treba se čuditi zašto je Milena Radulović u sebi patila osam godina i zašto žrtve zlostavljanja i silovanja ćute godinama, neretko i celog života.

U odbranu mlade glumice stale su i mnoge kolege koje su u neverici i sa zgražavanjem osuđuju postupke Miroslava Aleksića.

Jedan od njih je i čuveni glumac Tihomir Stanić koji je kazao da je traženje bilo kakvog objašnjenja od žrtve, takođe, zločin.

- Ja bih pričao o Mileni Radulović, ja joj se divim, ja nju poznajem, to je jedna divna devojka, divna osoba, divna glumica, divan čovek. Saosećam duboko s tim što joj se desilo i divim joj se na načinu na koji je to saopštila. S druge strane, javna ličnost koja se bavila tom vrstom posla... ovaj slučaj može biti, ako ne presudan, ono jako bitan u zaštiti svih potencijalnih žrtava u budućnosti - rekao je Stanić i dodao:

- Duboko poštovanje imam prema bolu žrtava i prema njihovoj odluci da to obelodane. Oduvek u društvima, ne samo našim, to se relativizuje. Priča se zašto je ćutala. Pa, molim vas, zamislite da se nekom tako nešto desi. To se ne može rečima opisati, to je ... razmišljati i tražiti od žrtve bilo kakvo objašnjenje, zašto sad, a zašto ne ranije, to je zločin. Ja sam zaista potrešen - naveo je glumac.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović navela je da niko nije toliko moćan da za svoja sramna nedela ne odgovara.

- Verujem da će primer ovih devojaka biti podstrek i drugim ženama sa, nažalost sličnim iskustvom, da podignu svoj glas, da nasilnici budu kažnjeni - rekla je Mihajlovićeva.

Aktivista i član Glavnog odbora Demokratske stanke Srđan Milivojević smatra da je ponašanje SNS licemerno jer "jednog silovatelja osuđuju, a drugog štite".

- Licemerno je da SNS osuđuje nekoga kao silovatelja a ne smeta im da osuđeni silovatelj Sima Spasić skrnavevići sliku Olivera Ivanovića stoji kraj najviših funkcionera SNS, stranke koja je bila politički inspirator zločina nad Oliverom Ivanovićem - napisao je Milivojević.

Kada bi ovakvi slučajevi bili redovnije kažnjavani i kada bi institucije zaista radile ono što bi trebalo da rade, možda bi bilo i više kažnjavanih silovatelja, a samim tim i više žrtava bi se oglašavalo i ne bi prikrivalo ovakve slučajeve, jer bi znale da će pravda biti zadovoljena.

Međutim, da neko ko je osuđivan za seksualno zlostavljanje sada sedi u TV studiju sa nacionalnom frekvencijom, svakako nije primer kojima se prikazuje da postoji pravda i da žrtve mogu da budu zaštićene.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati