Društvo i ekonomija

V. T.

15. 01. 2021. 19:47 17

Đuka, uzmi ti svojih 25.000 dinara i živi

Kako u Srbiji čitav mesec preživeti sa 25.000 dinara jednačina je koju ne bi uspeo da reši ni najveći genije svih vremena, ali pojedini političari očigledno smatraju da je rešenje vrlo jednostavno.

Radnici u našoj zemlji se tretiraju po principu - ako nećeš ti, ima ko hoće, i to za još manje pare - a ovo je potvrdio i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović rekavši "znate, onaj Arapin će da dođe da radi za 25.000 dinara".

Koliko je državni vrh daleko od života običnog čoveka, govori i to da je čak i minimalna potrošačka korpa sve skuplja, a nameti države sve veći iz meseca u mesec. Tako je u prethodnom periodu poskupelo gorivo, namirnice, cigarete, TV pretplata, u pojedinim opštinama je veći i porez na imovinu, kao i računi za vodu i struju.

Prosečna cena minimalne potrošačke korpe u Srbiji za tročlanu porodicu iznosi, prema statističkim podacima, nešto više od 36.000 dinara, a ko sve može da je priušti zavisi od visine mesečnih prihoda. A prihodi od samo 25.000 dinara, ako je suditi po Đukinom mišljenju, sasvim su dovoljni. 

Prosečna potrošačka korpa procenjuje se na osnovu tročlanog domaćinstva i u njoj se nalazi 75 artikala. Ona sadrži 26 kilograma hleba, po pola kilograma bureka i peciva, 4,5 kilograma brašna, 13 kilograma krompira, 4 kilograma svinjskog i 4,5 kilograma plećeg mesa, 700 grama junetine, kilogram čajne kobasice, 1,1 kilogram ribe. Tu su 16,5 litara mleka, 6,5 litara jogurta, 63 jaja, 3,5 kilograma šećera, kilogram kafe, 3 litra ulja.

Prema Đukinoj računici u korpi se ne bi našlo ni približno ovoliko stvari. U čitavoj Srbiji, a naročito u Beogradu živeti sa jednom prosečnom platom je nemoguće, naročito ukoliko je u pitanju višečlana porodica.

Previsoke cene stanarine, infostana, prevoza, odeće, obuće, životnih namirnica - sa jednom prosečnom platom nema šanse živeti u glavnom gradu, kao ni u ostatku Srbije. Naročito sa Đukinim minimalcem koji bi pokrio eventualno troškove mesečne stanarine.

Čak bi i jednoj osobi koja živi sama i plaća kiriju ovaj novac bio nedovoljan. Kada se uđe u supermarket, jasno je da su samo životne namirnice poput hleba, mleka, brašna i ulja, skuplje kod nas nego u zemljama nego sa daleko većim životnim standardom.

Da li bi Đukanović uopšte razmotrio da radi za ovaj novac i kako bi preživeo sa samo 25.000 dinara mesečno? Lako je ipak drugima krojiti sudbinu kad si dobro uhlebljen u vladajućoj stranci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati