Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

14. 01. 2021. 10:54 2

"Dajemo poslednju šansu režimu da se unormali"

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da će medijske i novinarske organizacije, okupljene u Medijsku koaliciju, ući u novu radnu grupu za bezbednost novinara pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ali s oročenim mandatom od nekoliko meseci.

On je, u intervjuu za portal Tačno.net, rekao da će ostanak udruženja u radnoj grupi biti vezan za ispunjenje zahteva koja su udruženja ispostavile vlastima i "koji stoje nerealizovani još od pre nekoliko godina".

- Šaljemo jasnu poruku Vučiću i njegovoj partiji, barem što se tiče NUNS-a, da je ovo poslednja šansa da se unormale i upristoje - rekao je Bodrožić.

On je dodao da je za njega učešće predstavnika Evropske komisije u radu nove radne grupe - "najjači argument da se u nju i udruženja uključe".

- Sva ostala argumentacija za ulazak u još jednu radnu grupu je veoma tanka, jer smo do sada mnogo puta na istovetan način nasankani i iskorišćeni i, na kraju krajeva, poniženi - rekao je on.

Bodrožić je podsetio da je Medijska koalicija u jesen 2018. podnela vladi 13 zahteva za poboljšanje medijske scene, ali da su oni do danas ostali neispunjeni.

- Pre svega, zahtevali smo da državni funkcioneri i predstavnici vladajuće partije prestanu da nas prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu, odnosno da prestanu da stvaraju atmosferu progona i linča i tako inspirišu silne ludake koji nas targetiraju po društvenim mrežama i pljuju i napadaju na ulici - rekao je Bodrožić.

On je rekao da ne veruje da će ministarka kulture i informisanja Maja Gojković doprineti normalizaciji medijske scene u Srbiji, ali da bi voleo da nije u pravu.

- Maja Gojković je jedno vreme očigledno glumila da se transformisala i prihvatila demokratske norme i pravila, ali onda je došla na čelo Skupštine Srbije i videli smo da je malo razlike između one Maje Gojković koja je devedesetih huškala na rat, širila šovinističke ideje i nacionalističke fantazmagorije, proterivala Balaševića iz Novog Sada i slično - i ove Maje Gojković koja besprizorno gazi parlamentarnu demokratiju, nipodaštava i vređa političke oponente i nezavisne medije - rekao je Bodrožić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati