Društvo i ekonomija

Direktno.rs

05. 01. 2021. 10:31 55

Vučić bira patrijarha: Porfirije ili Bulović? (I DEO)

Iako je izgledalo da je borba za tron SPC-a završena i da je Porfirije jedini kandidat za patrijarha, u kampanju se kao još jedan kandidat režima napadom na TV N1 uključio vladika bački IrInej Bulović.

Mitropolit Porfirije, kampanju za patrijarha otpočeo je na dan sahrane patrijarha Irineja, i to na TV Pink gostovanjem u "Hit tvitu" što je u crkvenim krugovima ocenjeno kao prvorazredni skandal.

Ali, tako je Vučić odlučio - mitropolit Porfirije je štićenik vladike Irineja Bulovića, koji mu je bio glavni lobista u dosadašnjoj karijeri. Svojom kooperativnošću kada su donošene za Vučića važne odluke u SPC-u, Porfirije se preporučio za funkciju patrijarha i mnogi su njegov izbor već videli kao gotovu stvar.

Sada se otvara pitanje da li je Porfirije definitivno izbor ili je njegovo medijsko eksponiranje bilo zapravo samo priprema za pravog režimskog kandidata - vladiku bačkog Irineja Bulovića, čoveka nekada bliskog Slobodanu Miloševiću i Vojislavu Šešelju, a danas svemoćnom Vučiću.

Tek u poslednje dve do tri godine pojedini mediji bacili su svetlo na lik i delo kontroverznog bačkog episkopa, sivu eminenciju Srpske patrijaršije, od Miloševićevog vremena do danas. Poliglota, kako voli da ga drugi vide, i čovek od nauke, kako voli sebe da predstavlja, kako nam okrivaju ti mediji, proteklih godina bio je zaštitnik onih od kojih se javno ograđivao, a tajno ih podržavao, a koji su bili na sramotu Srpske crkve.

Zaslugom Irineja Bulovića, vranjski episkop Pahomije još je u službi episkopa. Njegova ramena bila su dovoljno velika da na njih glavu spuste i penzionisani Vasilije Kačavenda i kanadski Georgije.

Još jedna kontroverza se vezuje za ovog episkopa. Potpis koji je upokojeni patrijarh srpski Pavle stavio na papir, kojim se ovlašćuje nekadašnji predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević, da zastupa Srbe na mirovnoj konferenciji u Dejtonu, kažu prevarantsko je delo bačkog episkopa Irineja Bulovića. Naši izvori iz beogradske patrijaršije govore da je ta podvala bačkog episkopa naterala srpskog patrijarha Pavla da mu poruči da se ubuduće drži podalje i od njega i od zgrade patrijaršije, i da bez poziva ne dolazi u Beograd.

Imidžom profesora i naučnika, mada za ovo drugo ne postoje dokazi, Irinej Bulović svih godina prikrivao je svoje aktivne veze sa svim političkim garniturama u Srbiji, od Miloševića do danas. Bulović je (zajedno sa svojim najvernijim učenikom mitropolitom zagrebačkim Porfirijem) formalno bio blizak čak i demokratskoj garnituri koju je vodio Boris Tadić, iako je vešto preko svojih kanala plasirao teze o "žutim" vladikama", kako je sam klevetao svoju braću arhijereje.

I dok su pojedinci iz Sabora hodali i hodaju označeni kao "žute vladike", bački episkop, premazan svim bojama, aktivno je sarađivao i sa "mrskom" Demokratskom strankom, od koje se distancirao istoga dana kada je saznao da je Tomislav Nikolić pobedio Borisa Tadića na izborima.

Niko nikada nije demantovao da je u toku zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, koje je trajalo upravo u vreme održavanja predsedničkih izbora u Srbiji, Irinej Bulović rezultate izbora prokomentarisao pred svim arhijerejima rečima:

- Moje saučešće, Grigorije, izgubio je Tadić.

Nije poznato da li je tačno i to da mu je nemački episkop odgovorio da ne zna zašto baš Bulović njemu izjavljuje saučešće, kada je on, za razliku od njega, bio redovan gost Tadića i njegovih savetnika na Andrićevom vencu.

Dolaskom SNS i Aleksandra Vučića na vlast Irinej Bulović iz uloge svojevrsnog spavača, koju je imao u vreme demokrata, jer oni jesu negovali korektne odnose sa SPC, ali ne na način da upravljaju crkvom, bački episkop biva ponovo aktiviran.

Ovo što gledamo u poslednje vreme, a tiče se skandala u SPC i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu proizvod je samo jedne činjenice: Irinej Bulović, baš kao u vreme Miloševića, ponovo je glavni operativac države u SPC.

Upućeni u dešavanja u srpskoj Patrijaršiji kažu da je odluka o dodeli ordena Svetog Save Aleksandru Vučiću, i sve što je nakon toga usledilo, zapravo delo bačkog episkopa, koji je, žrtvujući mir unutar organizacije kojoj pripada, narušio mir i među vernicima, koji su prvi put u istoriji SPC, pisali peticiju protiv dodele takvog ordena predsedniku Srbije.

SUTRA: Vučić odlučuje: Bulović ili Porfirije! Ili neko treći?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 55

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati