Građani se žale: Odakle MTS-u podaci iz naših ugovora sa SBB? | Društvo i ekonomija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 12. 2020. 19:58 11

Građani se žale: Odakle MTS-u podaci iz naših ugovora sa SBB?

Sve je više građana koji na društvenim mrežama objavljuju da primaju telefonske pozive u kojima im, kako kažu, ljudi iz MTS nude prelazak na usluge državnog kablovskog operatora i da im tom prilikom otkrivaju podatke iz važećih ugovora sa SBB-om. U SBB-u kažu da se podaci njihovih korisnika tretiraju kao poslovna tajna. Trenutno razmatraju sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju, jer, kako objašnjavaju, očigledno se dogodilo neovlašćeno pribavljanje i korišćenje podataka iz njihovih ugovora sa građanima.

Dok vi gledate ono što birate, neko posmatra šta ste izabrali. I zove, na privatni telefon, da ponudi promenu tog izbora. Milan iz Beograda za N1 objašnjava da su mu komercijalisti Telekoma prvo dolazili nekoliko puta na vrata, da ih je odbijao, a onda je primio telefonski poziv sa broja 064, iako ugovor sa SBB-om na podstanarskoj adresi ne glasi na njegovo ime.

Nepoznati glas se, kako kaže, predstavio rečima: zovem ispred Telekoma.

- Rekao je - znam, vi ste u SBB-u, ugovor glasi na to i to lice, imate taj i taj paket, važnost ugovora vam je do tada i tada... Ja kažem - pa odakle vama svi ti podaci? On kaže "nebitno je, samo da vi, ako želite, pređete kod nas". Bio sam zaprepašćen odakle tamo nekom nepoznatom licu podaci, jer ako on ima uvid u ugovor, znači verovatno je imao uvid i u matični broj i broj lične karte. Onda mi je to malo zasmetalo, jer može doći do zloupotrebe podataka - navodi Milan.

I Saša iz Kragujevca primio je poziv od kablovskog operatora sa kojim nije sklopio ugovor.

- I pitao me je da li znam kada mi ističe ugovor u SBB-u, aludirajući da on već zna kada meni ističe ugovor, što mi je bilo jako čudno... I nakon toga sam ga prekinuo i rekao - hvala, ne hvala. Nakon toga sam sam sebi postavio to pitanje - odakle Supernovi moj broj telefona, kako znaju uopšte da sam korisnik SBB, kao i kada mi ističe ugovor - navodi Saša.

Novinar N1 ga je pitao da li je ostavljao podatke prilikom neke ankete, međutim on je to u odgovoru negirao.

- Ne, nisam nikada davao podatke nekom drugom, već duže sam korisnik SBB-a, već ne znam koliko godina...

SBB: Razmatramo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju

Zna li SBB da im se vrbuju korisnici? Zašto MTS ima podatke koje sam dao SBB-u? To su samo neka od pitanja koje su građani postavili na društvenim mrežama.

Iz SBB-a odgovaraju da podatke o svojim pretplatnicima tretiraju kao poslovnu tajnu i čuvaju u skladu sa međunarodnim standardima, tj. nikako ih ne daju trećim licima.

Deluje da je došlo do neovlašćenog pribavljanja i korišćenja privatnih podataka naših korisnika, kao i podataka same kompanije, zaključuje pravni tim ove kompanije.

- Tako neovlašćeno korišćenje poslovne tajne predstavlja klasičnu radnju nelojalne tržišne utakmice, predstavlja povredu propisa o zaštiti podataka o ličnosti i može sadržati i određene elemente krivičnog dela. S obzirom na čitavu situaciju, SBB sada razmatra sva moguća pravna sredstva koja mu stoje na raspolaganju - navodi Rastko Petaković, advokat pomenute kompanije.

Šabić: Protivpravna situacija, nadležni treba da reaguju

Nekadašnji poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je očigledno da se radi o protivpravnoj situaciji i da bi nadležni, pre svega, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, trebalo da sprovede nadzor i utvrdi sve činjenice.

- Ako iza ove akcije stoji MTS, onda on rizikuje, na prvom mestu, po Zakonu o zaštiti poslovne tajne, tužbu za naknadu štete od strane SBB i još i prijave za privredni prestup protiv pravnog lica i odgovornog lica, a imajući u vidu da je reč o obradi podataka o ličnosti korisnika, moglo bi doći do niza prekršajnih prijava ili privatnih krivičnih tužbi od strane tih lica - navodi Šabić.

Podsećamo, nedavno se javilo više radnika EPS-a sa navodima da su suočeni sa pritiscima da promene kablovskog operatora u svojim domovima i SBB zamene državnim kablovskim operatorom. Nešto ranije se u Plandištu, mestu kod Vršca, pojavio i dokument u kom se od svih zaposlenih u javnim službama traži da u svojim domovima pređu na MTS-ovu kablovsku mrežu, kao i da za to agituju kod svojih prijatelja i poznanika, ali da paze, da neko ne pročita da je reč o političkom zadatku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Russia today

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati