Društvo i ekonomija

Direktno.rs

22. 11. 2020. 13:28 25

ZBOGOM PATRIJARHU Irinej sahranjen u kripti Hrama Svetog Save (FOTO i VIDEO)

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, koja je predviđena kao zagrobno mesto i za sve buduće poglavare Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Zaupokojenu litugriju služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava.

Besedama od patrijarha Irineja oprostiće se starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

13.30 Položeno telo u kriptu

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save 

12. 50 "Sklopio je oči i predao dušu"

Aleksandar Vučić kaže da se jedno vreme odlaskom patrijarha završilo, ali samo ovozemaljsko.

- Sklopio je oči i predao dušu sa jednom željom, da njegov hram, njegov san, nikad ne poruše. Kada se gromada stene odvoji od planine, vekovi ne mogu da popune tu prazninu. Takve gromade, poput našeg patrijarha, pamte se po njihovim delima i veličini. Zajedno smo sa patrijarhom bili ovde mnogo puta. Znam koliko je želje i ljubavi uložio u obnovu Hrama - rekao je Vučić i ispričao kako je tekao njihov poslednji razgovor:

- Zašto ja da uzimam nekom mesto u bolnici, vidi kolliko je bolesnih, moram li da idem? Da li je sve pod kontrolom, u zemlji i rasejanju. Vidi da oko Srpske i Kosova, mi uradimo sve što možemo. Više nismo razgovarali, otišao je veliki čovek, naš saborac.

12.40 Dodik: Izgubio sam dva prijatelja, Amfilohija i Irineja 

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da se ispunjava patrijarhova želja - da se srpski narod sabere i ujedini.

- On je bio pastir svih nas i taj kojije brisao sve granice među nama. To i jeste snaga naše crkve, da prevazilazi sve međe. Patrijarh je bio cenjen u celom svetu, imao meru u svemu i taj dar ostavljao u svakom poslu kojim se bavio. Bio je neobično običan čovek - rekao je i naglasio da je izgubio dva prijatelja, Amfilohija i Irineja.

12.25 - Poruka patrijarha iz Moskve

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril poručio je da je sa osećajem duboke tuge primio vest o upokojenju sabrata, patrijarha srpskog Irineja. Šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion pročitao je pismo patrijarha Kirila u kojem se ističe da je upokojenje patrijarha Irineja veliki gubitak, koji je zadesio sestrinsku Srpsku pravoslavnu crkvu.

12.30 - Hrizostom o Amfilohiju i Irineju

Posle završetka opela, mitropolit Hrizostom obratio se sveštenstvu, državnom vrhu, Zdravku Krivokapiću, i vernicima.

- Pokazao se kao beskompromisni borac u borbi za očuvanje ugleda crkve i naroda. Danas se privremeno opraštamo od njega, a njegovo telo predajemo zemlji. Pre 20 dana izgubismo mitropolita Amfilohija, a danas ispraćamo patrijarha Irineja. Svi osećamo teret ovog gubitka. Pa i pored velikog iskušenja, ne malaksajmo i ne gubimo nadu, Bog je s nama. Budimo hrabri i odvažni, kako od nas to očekuju patrijarh i mitropolit. Znamo da nas gledaju sa nebeskih visina - rekao je Hrizostom. 

11.20 - Počelo opelo, završena liturgija

U Hramu je završena liturgija i počinje opelo, koje služi mitropolit Hrizostom. Episkopi staju u centralni deo Hrama, oko odra pokojnog patrijarha, a raspoređeni su u zavisnosti kom činu pripadaju.

11.00 - Krivokapić i Milačić u Hramu

Crnu Goru u Beogradu danas predstavljaju mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić, Marko Milačić, Milan Knežević... Današnjoj zaupokojenoj liturgiji sasluživaće episkop dioklijski i protojerej-stavrofor Gojko Perović, rekor Cetinjske bogoslovije, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka.

10.35 - Ko je sveštenik azijskog porekla u Hramu

Pažnju medija privukao je jedan od sveštenika saslužitelja azijskog porekla. Reč je o đakonu Ilariona Alfejeva koji je predsednik Odseka spoljnih veza Ruske pravoslavne crkve.

10.20 - Tu je i ruski mitropolit Ilarion

Sahrani Irineja prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion. On je i predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije. 

10.02 - Govornici Vučić i Dodik stigli

Telu patrijarha Irineja poklonili su se Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, koji će kasnije održati govor.

9.56 - Irinej Bulović: Lažna intelektualna, kulturna elita

Episkop bački Irinej rekao je danas da je preminuli patrijarh Irinej bio "čovek mira, mirotvorac među ljudima, hrišćanima i narodima, a pre svega u svom sopstevnom narodu", i da je život proveo služeći Gospodu.

- U danima smo kada se u svetu govori, viče i kliče, piše i objavljuje o miru možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, mir, ni spoljašnji, a pogotovo unutrašnji, kao da nikada nije bio udaljeniji. Zašto je to tako? Ljudi zaboravljaju osnovnu istinu, da je mir među nama i u nama nemoguć ako nema mira nas sa samim izvorom mira, sa živim Gospodom - kaže član Sinoda, episkop bački Irinej.

Prema Bulovićevim rečima, patrijarh Irinej je, kao i SPC, bio nepravedno napadan, "kako su neki govorili i pisali" da je nedovoljno savremen, a drugi da je rigidan i netrpeljiv.


"Neki, spaljene savesti, su govorili da je suviše popustljiv i spreman na kompromise i to trule. Sve to nije tačno", rekao je episkop Irinej, navodeći da je patrijarha Irineja volela ogromna većina naroda.


Episkop Irinej se pozvao na ocene nekih "pravih pravoslavnih intelektualaca", ne navodeći im imena, koji su, za razliku od kako je rekao "lažne intelektualne, kulturne elite", naveli da je "mirnoća patrijarha Irineja bila njegova snaga, a uzdržanost njegova mudrost".

9.12 - Ministri došli, Vučić još nije

Na liturgiji povodom upokojenja poglavara SPC prisutan je i državni vrh Srbije, premijerka Ana Brnabić i više ministara, predsednik Aleksandar Vučić još nije došao. Među prvima je došao vladika Grigorije, kao i nadbiskup Stanislav Hočevar. 

9.00 - Počela liturgija

Sveta zaupokojena litrugija počela je u devet sati u Hramu. Ona se održava u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, i služe je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Tokom cele noći, i od ranog jutra, žitelji prestonice dolazili su u Hram svetog Save kako bi se oprostili od patrijarha Irineja. Danas, u Hram može da se uđe samo u prostor predviđen za to.

Sinod je poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbeđen direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije.

Patrijarh Irinej (90) preminuo je u petak, nakon što je oboleo od koronavirusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati