Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

21. 11. 2020. 13:55 8

Krivokapić se poklonio Irineju u Hramu (FOTO)

Kovčeg s telom preminulog srpskog patrijarha Irineja prenet je iz Saborne crkve u Hram Svetog Save na Vračaru.

U Hramu Svetog Save u Beogradu, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštenici čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći. Vernici, uz poštovanje epidemioloških mera, odaju poštu preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve.

Počast patrijarhu Irineju odao je i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

- Pred odrom blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu. Neka mu Bog podari Carstvo Nebesko i večan mu pomen - napisao je Krivokapić na Tviteru.

Među prisutnim građanima u Hramu, primećen je i sin Aleksandra Vučića, Danilo.
Vernici ispred Hrama pale sveće preminulom Patrijarhu.Kovčeg su u Hram Svetog Save uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Do Hrama kovčeg je preneto u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera. Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.

U Hramu je kovčeg dočekalo sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Za 12.30 zakazan je pomen u hramu, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštenici će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

U Sabornoj crkvi u Beogradu počela je sveta liturgija povodom Aranđelovdana, slave Crkve, nakon čega će biti održan pomen patrijarhu Irineju.

Tokom trajanja liturgije vernici neće moći da uđu u Sabornu crkvu, a oni koji se okupe ispred moraju da se pridržavaju epidemijskih mera.

Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja unet je oko 8.40 u Sabornu crkvu, gde će biti izložen tokom liturgije.

Očekuje se da će litugiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsesedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11.30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome Hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštenci će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9.00 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.

Patrijarh srpski Irinej (90) preminuo je u petak u 7.07 sati u Vojno-medicinskom centru Karaburma od korona virusa. 45. poglavar SPC biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save i on će biti prvi patrijarh koji će biti sahranjen u ovoj svetinji. U Srbiji je od juče, 20. novembra proglašena trodnevna žalost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati