Izbori 2022

Direktno.rs

23. 03. 2022. 00:18 36

Da li se patrijarh umešao u izbornu kampanju?

Patrijarh srpski gospodin Porfirije nakon što je vladika Grigorije podržao kandidature Vladete Jankovića i Zdravka Ponoša, poslao je pismo episkopima u kome se navodi da je zabranjeno “uplitanje u svetovne poslove” i pružanje podrške strankama i političarima.

Iako je i sam episkop, dve nedelje pred izbore imao javni sastanak sa predsedničkim kandidatom Aleksandrom Vučićem "o podršci izbeglicama iz Ukrajine".

Ono što je još zanimljivije, nakon sastanka izdato je saopštenje u kome je potpisana Informativna službe Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome se navodi "da su se na sastanku usaglasili da su za Crkvu i državu od navećeg značaja mir i stabilnost".

Da li Vam to zvuči poznato? Koliko hiljada puta ste tokom proteklih dana i nedelja čuli i pročitali : "Mir. Stabilnost. Vučič"?

Nema sumnje da je pitanje izbeglica iz Ukrajine značajno i nema sumnje da će građani Srbije pokazati solidarnost, kao i mnogo puta do sada, ali je ostalo pomalo nejasno kakve to tačno veze ima sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Ukoliko je patrijarh tražio ili prihvatio poziv za Vučićev sastanak na tu temu, sve je moglo i trebalo da bude iza zatvorenih vrata i bez uplitanja medija a posebno bez saopštenja za javnost u kome se decidirano spominju predizborni slogani Srpske napredne stranke (SNS) i kandidata Aleksandra Vučića.

Ovako ispada da je patrijarh prekršio pravila koja je sam propisao i da je pitanje izbeglica iz Ukrajine bio samo izgovor za mešanje u izbornu kampanju. Ili, ukoliko je zloupotrebljen od strane predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, onda bi bilo prirodno da o tome obavesti vernike i sve građane Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati