Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Beta ]

19. 02. 2021. 11:16 14

Ustoličen patrijarh Porfirije (VIDEO)

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije, 46. po redu, ustoličen je danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzima sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju. Porfirijeva puna titula glasi: arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, i vernicima se obratio prvom besedom.

- Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim činom stavljen pred mene, na moja nejaka pleća, da iznesem radosno i poslušanju Svetom arhijerejskom saboru. Da kao 46. patrijarh budem makar u najmanjoj meri skromnim naslednik mojih svetih prethodnika. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli moji sveti prethodnici. Nama je ostavlje uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva - prvo je što je rekao nakon ustoličenja novi patrijarh.

- Da ne bude među nama razdora - ponovio je Porfirije reči voljenog patrijarha Pavla.

- Crkva služi da spaja, neće sadržati elemente strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom, biće ovo služba prvog među jednakima. Danas, nažalost, živimo u vremenu kad su mir i jedinstvo, nažalost i u Crkvi u ljudskom aspektu, uzdrmani. Svi smo pozvani upravo na tu službu miru i jedinstvu. U mojoj molitvi prvi će biti Srbi na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori u Republici Srpskoj, naš narod u celom svetu. Kosovo je naš zavet, Kosovoo je za nas pupčana vrpca, koja nas povezuje sa našim identitetom, Kosovo je u nama. Kosovo je srce Srbije - dodao je patrijarh, a šta je još besedio pročitajte OVDE.

Svečanosti u Sabornoj crkvi prisustvuju ministri Nikola Selaković, Maja Popović, Darija Kisić-Tepavčević i Maja Gojković, Aleksandar Vulin, princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor BIA Bratislav Gašić. Tu su i predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević i bivši košarkaš Dejan Tomašević.

Na ceremoniju ustoličenja su stigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prisutni su i predstavnici drugih verskih zajednica u Srbiji, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, kao i muftija beogradski Muhamed Jusufspahić. 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je upražnjen, trebalo bi da mu preda poglavarska znamenja - žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu. Prilikom ustoličenja novoizabrani patrijarh drži pristupnu besedu.

Naknadno će biti određen termin kada će patrijarh Porfirije, kakav je običaj, biti uveden i u tron u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu SPC.

Patrijarh Porfirije obavestiće o svom ustoličenju ostale autokefalne crkve, koji mu na to odgovaraju čime, može se reći, priznaju njegov izbor za poglavara SPC.

Njegova puna titula glasi arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski. U prvoj izjavi nakon današnjeg izbora, na Saboru, održanom u hramu Svetog Save, pozvao je sve da se mole Bogu za njegovu malenkost.

- Danas, prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše Svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstva nebeskog - rekao je patrijarh Porfirije za televiziju SPC TV Hram.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu SPC patrijarha Irineja, koji je preminuo od korone pre tri meseca, što je i rok do kada je morao da bude izabran novi crkveni poglavar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati