Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 02. 2021. 11:19 14

Patrijarh u besedi obećao: Neće biti strančarenja i politike (VIDEO)

"Moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči.- najavio je Porfirije, novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u prvoj besedi nakon ustoličenja.

Naslednik patrijarha Irineja u besedi se dotakao pravoslavnog naroda u celom svetu, naročito na Kosovu i Metohiji, pozvao je na jedinstvo Srba rečima "da ne bude među nama razdora", kako je nekad govorio patrijarh Pavle.

- Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim činom stavljen pred mene, iznesem radosno i poslušanju Svetom arhijerejskom saboru. Da kao 46. patrijarh 57. poglavar SPC, budem makar u najmanjoj meri skromnim naslednik mojih svetih prethodnika. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli moji sveti prethodnici - kaže Porfirije.

Naglasio je da prvenstveni zadatak crkve nije da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

- U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće obasjano. Nama je ostavljen uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugde gde jeste, živi punim plućima i da svaki hriščanski živi potpunu slobodu. Danas, nažalost, živimo u vremenu kad su mir i jedinstvo, nažalost i u Crkvi u ljudskom aspektu, uzdrmani. Svi smo pozvani upravo na tu službu miru i jedinstvu.

Kako je najavio, tim putem namerava da vodi Crkvu, čije je poslanje da izgrađuje mir i međusobno poverenje.

- Za takav cilj vredi živeti i vredi svoj život položiti. Crkva je pozvana da sabira i spaja i služi miru i jedinstvu. Zato se moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči - rekao je novi patrijarh SPC, pred vernicima, ministrima Vlade Srbije i preedsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Do izbora za patrijarha Porfirije je bio mitropolit zagrebačko-ljubaljanski i otuda ljubav prema vernicima Hrvatske i Slovenije, kao i drugih zemalja regiona, naročito prema Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Severnoj Makedoniji. 

- Hrvatska je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao će mi ostati uzor u godinama koje predstoje, isto to važi i za Sloveniju. Istu tu moju brigu i svih nas zaslužuju i vernici u Severnoj Makedoniji, koji čuvaju svetinje vekovima. Moramo, braćo i sestre, biti spremni i na borbu sa pandemijom. U minulim mesecima svedočimo velikim žrtvama lekara. Sa ovih nekoliko reči prizivam blagodat Božju, mir i ljubav na sve ljude koji žive u Beogradu, našoj Srbiji i sve ljude sveta - poručio je patrijarh Porfirije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati