Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 11. 2020. 11:01 2

NE SNIMAJ MI LICE Peticija protiv biometrijskog nadzora

Zahtevamo od Vlade, Skupštine i drugih nadležnih organa Republike Srbije da bez odlaganja zabrane upotrebu tehnologije za biometrijski nadzor koji ugrožava naša prava i slobode u javnom prostoru - stoji u proglasu peticije "Ne snimaj mi lice".

Od Ministarstva unutrašnjih poslova zahtevamo punu transparentnost o kupovini i ceni ove tehnologije i upotrebi sistema koji se sastoji od hiljada kamera na ulicama Beograda.

Kampanja za zabranu masovnog biometrijskog nadzora u javnim prostorima evropskih gradova pokrenuta je u koaliciji sa Evropskom mrežom za digitalna prava (EDRi) i više evropskih i svetskih organizacija.

Širom Evrope policija, lokalne vlasti i privatne firme u tajnosti uvode intruzivne, eksperimentalne tehnologije koje mogu da prate, analiziraju i pretvaraju naša lica i tela u digitalne objekte dok se krećemo na javnim mestima. Sačuvajmo javni prostor u kom su naša prava, slobode i društvo zaštićeni.

Pametne kamere za prepoznavanje lica postavljaju se na ulice Beograda bez učešća javnosti, bez razgovora o posledicama koje totalni nadzor može ostaviti na naše društvo. Instalacija sistema od početka se sprovodi u suprotnosti sa Ustavom i zakonima. Policija odbija da otkrije detalje sistema i koliko on košta građane Srbije. Ne objavljuje se ni potpuna lista lokacija na kojima su postavljene kamere. Građani su se sami organizovali i pod haštagom #hiljadekamera do sada popisali 1001 kameru na 469 lokacija u Beogradu.

Javni prostori su mesta za druženje i udruživanje. Za susrete i proslave sa prijateljima. Za političke rasprave. Za protest protiv nepravde. Sve ono što slobodno radimo u gradskim prostorima koji nam svima pripadaju, sada je pod pretnjom stalnog i sveobuhvatnog nadzora. 

Nikada ne bismo prihvatili da nas neko stalno prati, nadgleda i analizira ko smo, šta radimo, kada i gde se krećemo. Upravo to su procesi ovakvih biometrijskih tehnologija – pretvaraju svakog od nas u potencijalne kriminalce.

Istraživanja pokazuju da se ove tehnologije koriste za progon ljudi koji samo koriste svoje pravo da budu slobodni i anonimni na ulici. Najmanje 15 evropskih država isprobalo je tehnologije biometrijskog nadzora, kao što je prepoznavanje lica u javnom prostoru. Sa druge strane u SAD, pet velikih gradova je zabranilo upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica.

- Vreme je da dignemo glas i zaštitimo javni prostor kao svoje demokratsko utočište - zaključuje se u apelu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati