Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 10. 2020. 07:16 8

Kilometar puta u Srbiji 14 miliona evra, u Australiji 2!

Jedan kilometar puta, koji će raditi kineske firme, u Srbiji košta skoro 14 miliona evra, dok kilometar puta u Australiji košta od 1 do 2 miliona evra.

- Za put dugačak 47,7km sa jednim mostom i tunelom dužine 3,5km između Novog Sada i Rume, Srbija će platiti kineskom izvođaču radova 660 miliona evra. Drugim rečima, kilometar puta koštaće građane Srbije skoro 14 miliona evra, više nego koliko košta najskuplji put u Norveškoj - napisao je direktor Instituta za evropske poslove Leo Naim Beširi na svom Tviteru.

Na ovu frapantnu činjenicu da je čak i najskuplji put u Norveškoj jeftiniji od srpskog puta, osvrnuo se korisnik Tvitera koji, kako kaže, radi u ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj u Australiji.

- Pošto radim u ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj u Australiji (DoT) samo hoću da napomenem da izgradnju 1km puta plaćamo oko 1-2 miliona Evra, a to je za četiri traka u oba smera i uključuje zasebnu fiberoptičku mrežu i elektroniku za nadzor i kontrolu saobraćaja - napisao je on.

Postavlja se pitanje zašto su putevi u Srbiji višestruko skuplji, kada je čak i u ekonomski daleko razvijenijim državama cena izgradnje puteva višestruko jeftinija.

- Za jednu od skupljih sekcija na kojoj sam radio cena je bila oko $6M AUD po km ili 4M€/km. Asfalt košta oko $200/t da se postavi sa mašinom "shuttle buggy" koja košta oko $100/h sa vozačem koji košta isto toliko.Za direktnog izvođača na terenu, cena jedne radne grupe sa par kamiona, kaminom s vodom, valjkom, mašinama, bagerom, i do 10 radnika nije skuplja od $700-1000 po satu. Ni sam "work site" sa komunalijama, kućicama, itd ne može biti toliko skup da autoput toliko poskupi u Australiji - objasnio je Tviteraš zašto australijski putevi koštaju jeftinije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati