Društvo i ekonomija

[ Izvor: Fajnenšl tajms ]

25. 01. 2024. 17:28 6

Kinezi napravili pometnju: Pada cena litijuma

Rudari litijuma smanjuju troškove i smanjuju planove za proširenje proizvodnje nakon što je usporavanje potražnje u Kini za električnim vozilima srušilo cenu metala za baterije. Naime, cena litijuma je pala za više od 80 odsto u protekloj godini na 13.200 dolara po toni, što je najniži nivo od 2020. godine, nakon što je prekomeran nivo ponude pogodio tržište, prema podacima grupe podataka Benchmark Mineral Intelligence, piše Fajnenšl tajms.

Posledice su naterale rudare da ograniče proizvodnju jer usporavanje potražnje za električnim vozilima ostavlja zalihe poluobrađenog materijala kroz lanac snabdevanja.

- Prolazimo kroz period u kojem se previše novih projekata pojavilo na mreži u prekratkom vremenskom periodu - rekao je Vilijam Adams, šef istraživanja tržišta roba u Fastmarkets, agenciji za izveštavanje o cenama.

Iako litijum nije pao tako nisko kao njegov pad u periodu 2019-2020 godine, kada je dostigao najnižu vrednost od oko 6.000 dolara po toni, profitabilnost mnogih proizvođača je na sadašnjem nivou. Procena je da će ove godine biti višak od 200.000 tona ekvivalenta litijum karbonata, ili 17 odsto globalne potražnje, što će zahtevati "značajno smanjenje ponude" da bi se uravnotežilo tržište.

Ali političari i rukovodioci u Australiji zabrinuti su da su tamošnji rudari najizloženiji neočekivanoj brzini i dubini opadanja litijuma, nakon što su njihovi projekti prvi osetili efekte talasanja.

Lider u australskoj industriji litijuma sa tržišnom vrednošću od 10 milijardi australijskih dolara, upozorio je da neće isplatiti dividendu za prvu polovinu nakon pada prihoda od 46 odsto u tri meseca do decembra, zbog nestabilnosti cena.

Ranije ove nedelje kompanija "Liontovn Resources" je imao dogovoren zajam od 760 miliona australskih dolara da dovede u proizvodnju svoj prvi projekat u dolini Ketlin. Međutim, ovaj paket pozajmice za dolinu Ketlin, koja bi trebalo da bude jedan od najvećih svetskih rudnika litijuma, zavisila je od prethodne prognoze veće cene.

Grupa, koju podržava najbogatija osoba u Australiji, Đina Rajnehart, preispituje svoje proširenje rudnika i pokušava da obezbedi manji kredit nakon što je njen udeo pao za petinu, procenjujući kompaniju na manje od 2,2 milijarde australijskih dolara.

"Albemarle", jedna od najvećih svetskih litijumskih kompanija, predviđa da će kapitalni izdaci ove godine pasti na 1,6 milijardi dolara sa 2,1 milijardu dolara u 2023, kako bi se sačuvala gotovina. Takođe će smanjiti radna mesta i 95 miliona dolara godišnjih troškova.

Kompanija "Core Lithium", koja radi na severnoj teritoriji Australije, saopštila je ovog meseca da je prestala da rudari i da će zapisati vrednost svoje imovine, pošto je svoje poslovanje preusmerio na samo preradu zalihe rude zbog kolapsa cena.

Žurba da se zaustavi potencijalni nalet novih zaliha na tržište dolazi sa proizvođačima koji se već bore da prebace zaostatak litijuma u ​​globalnim lancima snabdevanja. Konkretno, prodaja električnih vozila se ohladila u Kini, najvećem svetskom tržištu, a proizvođači automobila upozoravaju na "krvavo kupatilo" zbog diskontnih ratova na neprofitabilne električne modele.

Prodaja potpuno električnih vozila porasla je za 84 odsto na 5,4 miliona jedinica u 2022. godini, ali preliminarni podaci sugerišu da je rast prošle godine bio samo 25 odsto, prema zvaničnim kineskim podacima.

Australijska ministarka rudarstva sastala se 18. januara sa šefovima industrije kako bi razgovarali o "hitnom planu" za rešavanje uticaja pada cena litijuma i nikla na lokalne rudare, koji su prošle godine pali za 43 odsto zbog problema prevelike ponude.

- Roba tradicionalno prolazi kroz prirodne i ciklične cikluse ekspanzije i kraha, ali potencijalni produženi uticaj koji bi to moglo da ima na energetsku tranziciju Australije, lokalnu radnu snagu i razvoj australijskog sektora minerala je stvar velike zabrinutosti - rekla je ona u saopštenju.

Analitičari predviđaju da bi Kina mogla da iskoristi pad kako bi proširila svoj udeo i strateški zahvat na globalnom tržištu litijuma.

Kineski proizvođač Ganfeng Lithium pristao je prošle nedelje da skoro udvostruči svoje kupovine koncentrata spodumena - minerala iz kojeg se može ekstrahovati litijum - u naredne tri godine.

Neki kineski proizvođači lepidolita - jeftinog i skupog izvornog materijala litijuma - smanjili su proizvodnju, ali ne onoliko koliko se očekivalo. Nove afričke operacije koje vode kineske kompanije su takođe neprofitabilne, ali se preduzimaju manje korektivne mere, prema CRU Group i Fastmarkets.

Martin Džekson, šef odeljenja sirovina za baterije u CRU Grupi, rekao je da je iznenađujuće što mnogi veliki zapadni proizvođači smanjuju potrošnju jer vode neke od najjeftinijih operacija u industriji. Međutim, on je rekao da su neki potencijalni proizvođači imali "nerealna" očekivanja budućih cena od studija koje su ključne za obezbeđivanje finansiranja.

Reakcija ponude na trenutno okruženje nižih cena mogla bi da pokrene tržište za oporavak u drugoj polovini 2024, piše u tekstu Fajnenšl tajmsa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati