Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

23. 04. 2024. 06:54 9

NOVO KOPANJE? Australijska kompanija hoće srpsko zlato

Australijska kompanija Strikland Metals izdvojila je 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna u Srbiji koji ima resurse od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji.

Kako se navodi, za projekat zlata Rogozna, Striklend Metals je već potpisao obavezujući ugovor o kupoprodaji sa ISIHC Ltd, filijalom Ibera Kapital Fond LP. Ugovor podrazumeva sticanje celokupnog kapitala Bitut Holdings Ltd, vlasnika kompanije Zlatna Reka Resursi koja poseduje projekat Rogozna.

Mineralni resurs obuhvata i 214.000 tona bakra i 364.000 tona cinka, a ima i dodatni značajan istraživački potencijal i mogućnosti proširenja resursa koji tek treba da budu istraženi. Aktivnosti dijamantskog bušenja od 60.000 metara biće sprovedene do kraja 2025. godine, a kompanija namerava da koristi najmanje tri dijamantske bušilice, uz bušenje primarnih ciljeva na lokacijama Šanac, Medenovac, Gradina i Bakarni kanjon. Projekat podrazumeva četiri dozvole za istraživanje koje pokrivaju oko 184 kvadratna kilometra u rudarskom basenu Trepča na jugu Srbije, piše NIN.

- Oduševljeni smo što možemo da najavimo kupovinu velikog projekta Rogozna, ekvivalentnog zlata od 5,44 miliona unci. Strickland Metals ima izuzetno jaku poziciju i Rogozna predstavlja savršenu priliku da isporuči značajnu dodatnu vrednost za akcionare -  rekao je izvršni direktor australijske kompanije Endru Brej koja je bavi otkrivanjem mineralizovanih sistema sa fokusom na zlato i bakar, i koja je osnovana pre 20 godina.

Priča o Rogozni kao bogatom ležištu zlata intenzivirana je, inače, 2018. godine, kada je Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo prvu dozvolu za rudarska istraživanja na padinama Rogozne kompaniji Zlatna reka. Prema ranijim procenama, cela planina Rogozna leži na bakru, srebru i zlatu. Stručnjaci beogradskog Geozavoda, ranije su na lokalitetima Medenovac i Karavansalija pronašli rezerve od oko 40 miliona tona rude bakra, srebra i zlata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati