Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 04. 2024. 13:49 6

"Brnabić, ne postoji paralela između norveške nafte i srpskog litijuma"

"Ne postoji paralela između norveške nafte i srpskog litijuma. Na prvom mestu, država Norveška je vlasnik naftne kompanije koja eksploatiše naftu, a ne nekakav Rio Tinto, tako da profit od prodaje nafte ostaje u Norveškoj, a ne odlazi u Australiju ili neku drugu zemlju", izjavio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić povodom tvrdnje Ane Brnabić da je Srbija pre i Srbija posle litijuma "bukvalno paralela sa Norveškom kakva je bila pre nafte i Norveškom posle nafte".

- Norveška naftna kompanija plaća državi Norveškoj porez od 72%, dok bi Rio Tinto u Srbiji plaćao mizernu rudnu rentu od samo 5%, pa država Srbija ni po tom osnovu ne bi gotovo ništa zaradila. Norveška država je prihode od nafte uložila u državni penzijski fond, najveći državni fond na svetu sa 1,62 biliona dolara pod upravom, dok bi država Srbija po osnovu litijuma zaradila nekoliko stotina miliona evra, što nije dovoljno ni da se isplati infrastruktura koju je država izgradila za potrebe Rio Tinta - objašnjava Nikezić.

Prema njegovim rečima, "norveška naftna polja se nalaze u moru, desetinama kilometara daleko od norveškog tla, dok se rezerve litijuma nalaze ispod plodne zemlje u srcu Srbije, pa će iza Rio Tinta ostati samo napuštena sela, devastirano zemljište, zagađene reke i ogroman trošak oporavka životne sredine".

- Konačno, Norveška je na 4. mestu u svetu po indeksu percepcije korupcije, a Srbija na 104. što znači da bi sav novac od eksploatacije litijuma završio u džepovima stranih investitora i ljudi bliskih SNS vlasti. Zbog svega ovoga, Norveška danas ima najveći standard, a Srbija je četvrta najsiromašnija zemlja u Evropi - zaključio je Nikezić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati