Društvo i ekonomija

M. Živković

01. 08. 2020. 17:56 38

"PLJUNULI SU NAM U LICE" Vulinu počasni letački orden!

Dodeljivanje Vulinu ovakve avijacijske počasti predstavlja težak osećaj za nekog ko ima bilo kakve vojničke zasluge i ostvarenja i svima su nam pljunuli u lice. Prvo, de fakto se radi o dezerteru koji ni po čemu to nije zaslužio. Drugo, oficir koji je to potpisao po pravilu nije mogao da mu dodeli jer on sam nije pilot, iako je komandant Ratnog vazduhoplovstva. Prema tome, on je Vulinu uručio nekakav poklon, odnosno bedž, a ne počasni orden pilota - istakao je za Direktno.rs penzionisani general Sreto Malinović, povodom uručenja počasnog letačkog znaka avijacije ministru vojnom Aleksandru Vulinu.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković uručio je Vulinu počasni letački znak pilota, na svečanosti povodom Dana roda avijacije, održanoj na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Malinović tvrdi da je, osim činjenice da ministar odbrane na zaslužuje ovakvu počast, načinjen veliki propust u proceduri dodeljivanja.

- Potpisnik ovog počasnog znaka je raketaš, a ne pilot. Ovako nešto što je Vulinu dodeljeno može da potpiše samo najviši letački starešina. Nevezano za čin, to je mogao da potpiše zamenik komandanta koji je pilot. Tako da potpisnik ovog takozvanog ordena za Vulina, general-major Žarković, bez obzira što je na funkciji komandanta, ne može to da dodeli jer se radi o strukovnom pitanju - kazao je Malinović za Direktno.rs i dodao:

- Prema tome, on je Vulinu praktično dao bedž, odnosno poklon, a ne počasno priznanje letačke profesije. Isto kao kad bi dodelio odlikovanje narodnog heroja za šta nije nadležan. Najveći deo penzionisanih, a verujem i sadašnjih kolega, u najmanju ruku loše se oseća zbog ovoga. Sve je ovo jako neprijatno i pred javnošću, i pred ljudima i pred svojom istorijom.

Malinović je potom detaljnije objasnio svoje tvrdnje.

- Mi imamo dve profesije u avijaciji - oficiri i piloti. Zato je uvek pisalo: "Potpukovnik - pilot, pa ime i prezime". Ja sam po profesiji pilot, a oficir sam sticajem okolnosti po činu. Vulin je dobio samo poklon, a ne priznanje letačke profesije jer to nije potpisao letački starešina - ponovio je naš sagovornik.

Ovim činom je samo potvđeno da živimo u privatnoj državi, sa obezvređenim i uništenim institucijama...

- Inače, ovaj znak je bio osmišljen tako da se dodeljuje pilotima, pripadnicima stranih oružanih snaga. Vremenom je ipak to dobilo sasvim drugačiju dimenziju pa se dodeljivalo licima koja su imala posebne doprinose u domenu vazduhoplovstva. Vulin, međutim, zbog svoje geneze, zbog ponašanja u prethodnom periodu, šta god da je uradio, šta god da je mogao da uradi, ne može da bude taj kome se ovako nešto dodeljuje - zaključio je Sreto Malinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati