Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Insajder.net ]

09. 06. 2020. 15:33 0

Insajder: Jutka prekršio uslovnu kaznu

Bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić i zvanično je upisan u katastar nepokretnosti kao vlasnik stana u centru Beograda. Ovu nekretninu je kupio još 2011. godine, ali je, uprkos zakonskoj obavezi, do početka 2020. nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Time je prekršio i uslovnu kaznu na koju je već osuđen zbog neprijavljivanja imovine. Agencija za borbu protiv korupcije ovim povodom do danas nije reagovala.

Gotovo celu deceniju bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, kako piše Insajder.net, krio je od nadležnih institucija da je vlasnik vredne nekretnine u centru Beograda. Ono što se može videti u katastru nepokretnosti je da je Jeličić ugovor o kupovini stana overio u Prvom osnovnom sudu 15. aprila 2011. godine. To znači da je od tada stan u njegovom vlasništvu. 

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije njegova zakonska obaveza je bila da tu nekretninu prijavi, najkasnije  u decembru 2012. godine kada je, kako se vidi u evidenciji Agencije, prvi put prijavio imovinu i prihode. On to međutim nije uradio sve do 2020. godine.

Naime u imovinskoj karti koja je bila poslednji put ažurirana 5. decembra 2019. sporni stan Jeličić nije prijavio, a to je na pitanje Insajdera tada potvrdila i Agencija  za borbu protiv korupcije.  Tek nakon pisanja Insajdera i pojedinih medija, Jeličić je prijavio vlasništvo nad nekretninom i ona se sada nalazi na spisku imovinske karte koja je ažurirana 31. januara 2020.

To što je stan u međuvremenu prijavio, ne menja činjenicu da je prikrivao imovinu i tako kršio zakon, odnosno činio krivično delo, čak devet godina.

Naime, kako je prethodno objavio Insajder, stan u ulici Svetozara Markovića, u bazi katastra do februara ove godine, vodio se još na izvesnu Biljanu Kajganić, ali je kao zabeležba navedeno  da je 11. oktobra 2018. podnet zahtev za promenu nosioca prava i da ga je podneo Milutin Jeličić.

Zanimljiv podatak je da je u katastru njegovo ime bilo navedeno u podacima iz decembra. Mesec dana kasnije  njegovo ime je izbrisano, dok su ostali podaci ostali isti. Na pitanja po čijem nalogu i na osnovu čega su brisani podaci u ovom slučaju iz Republičkog geodetskog zavoda, Insajder nikada nije dobio odgovor.

Prema Zakonu, Jeličić je bio u obavezi da prijavi nekretninu bez obzira na to što ona nije u katastru upisana na njegovo ime. Onog trenutka kada je potpisan kupoprodajni ugovor i overen u sudu, a to je bilo 2011, stan je postao njegovo vlasništvo i kao funkcioner je morao da ga prijavi.

Zaprećena kazna za ovo krivično delo je od šest meseci do pet godina zatvora. Osim toga, funkcioneru koji je osuđen za to krivično delo zatvorskom kaznom, prestaje javna funkcija i zabranjuje mu se sticanje javne funkcije narednih 10 godina od dana pravnosnažnosti presude.

Inače, Milutin Jeličić zvani Jutka, nekadašnji predsednik opštine Brus, koga je sedam žena optužilo za seksualno uznemiravanje, i dalje vedri i oblači u ovom malom mestu. Uprkos tvrdnjama da je uznemiravao više žena, optužnica je podignuta samo u slučaju njegove bivše sekretarice Marije Lukić. kojoj je poslao preko 15.000 SMS poruka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati