Kuhinjica
12. 12. 2025. 07:00 0
Omiljena posna torta za Nikoljdan: Sočna i bogata filom
Omiljena posna torta za Nikoljdan – bogata, slojevita i nezaboravna, sa receptom, savetima i dekoracijom koja osvaja slavsku trpezu.
Svaki sloj otkriva novu dimenziju: hrskava kora, kremasti fil i bogata glazura.
Priprema je jednostavna, a rezultat raskošan. Ova torta se može napraviti dan ranije, što domaćici olakšava organizaciju slave. Dekoracija je minimalna, ali efektna – orašasti plodovi, suvo voće ili kokos daju svečani izgled.
Recept za posnu tortu za Nikoljdan
Sastojci za kore:
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g brašna
- 200 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml gazirane mineralne vode
- 100 ml ulja
Sastojci za fil:
- 500 ml sojinog ili bademovog mleka
- 5 kašika gustina
- 200 g šećera
- 100 g crne čokolade bez mleka
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa ili seckanih urmi
Priprema:
Umutiti mineralnu vodu, ulje i šećer, dodati brašno, prašak za pecivo i orahe. Ispeći tri kore. Za fil: skuvati biljno mleko sa gustinom i šećerom, dodati otopljenu čokoladu, orahe i suvo voće.
Filovati kore, završiti glazurom od crne čokolade bez mleka. Ostaviti da odstoji preko noći – ukusi se najbolje povežu.
Komentari 0
ostavi komentar