Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 06. 2020. 12:51 4

NA PRITISAK JAVNOSTI Desankina poezija ostaje

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova. Ova odluka je došla nakon bure koja je nastala posle namere Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da zbirku pesama "Tražim pomilovanje" izbaci iz školskog programa za treći i četvrti razred gimnazija i srednjih škola.

- To znači da će u programu četvrtog razreda gimnazije ostati zbirka "Tražim pomilovanje", a u trećem izbor iz poezije - rekao je za Radio Beograd 2 predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor dr Radivoje Stojković.

Odluka je, kako je dodao, prosleđena Ministarstvu prosvete Srbije.

Sednica je održana nakon reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to delo Desanke Maksimović ne uklapa u "okvir epohe".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati