Kultura

11. 09. 2023. 16:49 0

Desankin rukopis "Krvave bajke" na izložbi u Kragujevcu

Originalni rukopis “Krvave bajke” Desanke Maksimović, sutra će biti izložen u Muzeju “21.oktobar” u kragujevačkim Šumaricama, u okvru obeležavanja 30 godina od smrti poznate pesnikinje.

Na izložbi “Bajka o pesmi” publika će moći da vidi jedinstvene eksponate iz života Desanke Maksimović, koje je kragujevačkom muzeju posvećenom stradanju nedužnih civila u Drugom svetskom ratu i streljanju u Šumaricama, poklonio Branislav Milakara, unuk naše poznate pesnikinje.

Prvi put, javnosti će biti predstavljena orginalna verzija “Krvave bajke”, napisana rukom velike Desanke Maksimović.

Ovu, rukom pisanu “Krvavu bajku”, prema rečima Marka Terzića, višeg kustosa muzeja i autora izložbe, pesnikinja je dugo nosila na javna čitanja svoje poezije, a od nacista je čuvala u sanduku, koji će takođe biti izložen.

“Taj zapis ‘Krvave bajke’, Desanka Maksimović je čuvala od nacista i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu. Izložićemo originalni rukopis, sanduk u kome ga je čuvala, kao i lične predmete i portret umetnice nastao pred samo pisanje pesme. Imamo i pismo pesnikinje, koje do sada nije bilo poznato javnosti, u kome je morala da brani samu pesmu, od previše revnosnih cenzora”, naveo je autor izložbe.

Svečano otvaranje izložbe „Bajka o pesmi“, uz obraćanje unuka velike pesnikinje, biće organizovano 12. septembra u 19 sati u Muzeju „21.oktobar“ u Šumaricama.

“Krvava bajka” napisana odmah posle streljanja 1941.

Desanka Maksimović je “Krvavu bajku” napisala još 1941. godine, odmah po saznanju da se u Kragujevcu dogodilo masovno streljanje civila i maloletnih đaka, ali je ova pesma zvanično prvi put objavljena tek po završetku rata.

Naša pesnikinja je decenijama kasnije u svojim intervjuima izjavila da je pesma “zapisana, a ne napisana”.

“Kada sam čula šta se zbilo u Kragujevcu, pesma se sama u meni rodila”, ispičala je naša poznata književnica i pesnikinja.

A njena “četa đaka”, koja je “mučeničkom smrću stradala u istom danu”, danas je obavezno školsko gradivo u Srbiji, ali i van granica naše zemlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati