Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

05. 06. 2020. 19:09 8

BIRN: Zoran Gojković - doktor za falsifikate

Dr Zoran Gojković, specijalista ortopedije u Kliničkom centru Vojvodine, a danas prvi čovek pokrajinskog zdravstva, sačinio je u decembru 2011. godine lekarski izveštaj o pregledu koji nije obavio, utvrdivši pritom povrede koje nikada nisu zadobijene i to kod osobe koja nije ni bila u njegovoj ordinaciji. Na kraju je takav lažni izveštaj overio pečatom svog kolege specijaliste ortopedije bez njegovog znanja, falsifikujući čak i njegov potpis, piše BIRN.

Lažni lekarski izveštaj dr Gojković je predao svom prijatelju, novosadskom advokatu Nemanji Aleksiću, koji je taj falsifikovani nalaz upotrebio u jednom parničnom postupku pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, čime je direktno uticao na ishod tog postupka, pokazuju dokumenta, u koje je BIRN imao uvid.

To je utvrdila novosadska policija koja je 14. maja 2013. podnela krivičnu prijavu protiv Gojkovića, Aleksića i još dvoje advokata. Tri meseca kasnije Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je slučaj rešilo primenom instituta oportuniteta, što predstavlja neku vrstu oproštaja krivičnog dela, jer predviđa odbacivanje krivične prijave uz obavezu da osumnjičeni uplati određenu sumu novca, obično u humanitarne svrhe.

Gojković je tokom ispitivanja menjao iskaz - od toga da je stvarno pregledao pacijentkinju, a potom zamolio kolegu da overi i potpiše njegov nalaz, do toga da pacijenkinju nije video, već je u telefonskom razgovoru utvrdio o kakvim se navodnim povredama radi, na osnovu čega je napisao izveštaj koji je overio faksimilom drugog lekara, jer u tom trenutku nije imao svoj pečat kod sebe.

Dr Zoran Gojković je široj javnosti postao poznat tokom pandemije virusa korona kada je na konferenciji za novinare zapretio da će podneti krivičnu prijavu protiv stomatologa koji je u tom trenutku bio priključen na respirator, "jer je svesno radio dok je bio zaražen koronom". Stomatolog je kasnije preminuo, a njegova supruga je demantovala da je radio dok je bio bolestan.

Gojković je u nekoliko navrata odbio da razgovara na ovu temu. Advokat Nemanja Aleksić, koji među Novosađanima važi za "moćnog advokata", kojem niko ne želi da se zameri, kazao je za BIRN da je to sve zapravo bila budalaština "žutih", Bojana Pajtića, "njegovih žena" i ambicioznog policajca, a sve kako bi Gojkovića "uklonili kao budućeg visokog funkcionera, jer su znali da gube izbore".

A sve je počelo bezazleno...

Sve je krenulo 5. decembra 2011. kada se na suđenju protiv jednog osiguravajućeg društva u Osnovnom sudu u Novom Sadu nije pojavio niko od advokata kancelarije Aleksić, koji su zastupali tužioca. Na osnovu toga, sudija je doneo rešenje o obustavi postupka.

U nameri da anulira tu odluku, advokat Nemanja Aleksić je zamolio svog prijatelja dr Zorana Gojkovića da mu izda lažno lekarsko uverenje kojim bi opravdao izostanak advokata. Aleksić je lažni lekarski izveštaj predao Osnovnom sudu 9. decembra 2011. i na osnovu njega sud je promenio prethodnu odluku i postupak vratio u pređašnje stanje.

U izveštaju koji je sačinio dr Gojković navedeno je da je advokatica Marina Džepina odlazeći 5. decembra na sporno ročište, pala na stepeništu i povredila desni skočni zglob. U Gojkovićevom izveštaju navedeno je i da je advokatici urađen rendgenski snimak i da je utvđena lakša povreda zgloba. Prepisano joj je i nanošenje gela na povređeno mesto, kao i lekovi protiv bolova. Sud je poverao u ovaj izveštaj i promenio svoju odluku o obustavi postupka.

U krivičnoj prijavi koju je 14. maja 2013. podnela novosadska policija navodi se da je utvrđeno da je Gojković „tako napravljenu lažnu ispravu – Izveštaj lekara specijaliste, overio pečatom i potpisom drugog lekara specijaliste bez njegovog znanja, iskoristivši doktorovo odsustvo. Na taj način, Gojković je prikrio činjenicu da je on sačinio falsifikovani izveštaj, prikazujući da je to učinio“ drugi lekar.

U obrazloženju krivične prijave, međutim, piše da je utvrđeno da lekar čiji je pečat zloupotrebljen, ima tridesetpetogodišnju karijeru tokom koje nikada „nije potpisivao tuđe nalaze ili izveštaje, niti je ikome davao pečat koji glasi na njegovo ime“.

Policija je na osnovu grafoloških veštačenja, proverama knjiga protokola Kliničkog centra Vojvodine i saslušanjima osumnjičenih, „nedvosmisleno utvrdila“ i da Džepina nije pala prilikom silaska niz stepenice, da nije izvrnula desni zglob na nozi, da se nije javila na pregled u Klinički centar, niti je išla na rendgen radi snimanja povrede.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati