Društvo i ekonomija

[ Izvor: Južne vesti ]

29. 05. 2020. 15:24 1

Vlada oduzela aerodrom, a Nišlije plaćaju dugove

Iako je niški aerodrom poklonjen državi, za tačno dva meseca Grad Niš počeće sa isplatom dnevne kamate od 6.313 evra Ministarstvu odbrane zbog dugovanja za zemljište aerodroma, navode iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Traže da se taj dug oprosti pre izbora 21. juna i da se tako “makar malo umanji šteta nastala neopravdanom i očigledno nepromišljenom centralizacijom aerodroma”.

Reč je o zemljištu koje su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja oduzeli Nišu pre dve godine zajedno sa niškim aerodromom, pitanje dugovanja do danas nije rešeno, pa će građani Niša od 29. jula plaćati 200.000 evra mesečno samo za kamatu Ministarstvu odbrane.

- Građani Niša počev od avgusta plaćaće samo za kamatu (bez otplate glavnice duga) skoro 200.000 evra mesečno Ministarstvu odbrane. Još jednom podsećamo, to je isplata duga za zemljište koje su odbornici Grada Niša besplatno poklonili Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja - objašnjavaju iz NKD.

Reč je o iznosu koji na je na godišnjem nivou jednak izdvajanju Grada Niša za razvoj turizma i zaštitu životne sredine zajedno, a skoro četiri puta veći od godišnjeg izdvajanja Grada za poljoprivredu i ruralni razvoj.

- Dve godine nakon oduzimanja niškog aerodroma, nije se uradilo ništa od onoga što je obećano i što je bilo opravdanje za ovaj čin rušenja sistema lokalne samouprave u Srbiji - navode iz NKD-a.

Zato pozivaju rukovodstvo Grada Niša i predstavnike Ministarstva građevinarstva i saobraćaja, kao i Ministarstva odbrane, da u najkraćem roku i bez odlaganja oproste dug gradu za oduzeto zemljište.

- Imajući u vidu da će u postizbornom periodu institucije biti blokirane formiranjem Vlade Srbije i lokalnih vlasti u Nišu, opasnost ulaska u isplatu ovako velike kamate, koju je definisala prethodna struktura vlasti u 2009. godini, može ozbiljno da ugrozi funkcionisanje Grada Niša - zaključuju iz NKD.

Podsetimo, izbori su 21. juna, a postizborne kombinatorike i formiranje vlasti nekad može da potraje i mesecima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati