Društvo i ekonomija

Predrag Đukanović

21. 04. 2020. 06:43 29

Slobodan Stupar: Vučić koronom sebi napisao presudu

"Ko je Srbija? Aleksandar Vučić. Ko se za sve pita? Aleksandar Vučić. Ko je za sve kriv? Pa, Aleksandar Vučić. On je sebi ovom koronom napisao jednu ozbiljnu presudu", rekao je u intervjuu za Direktno.rs Slobodan Stupar, dugogodišnji stalni regionalni dopisnik BBC.

Zadatak je bio pronaći novinara. Novinara koji sme da iznese svoje mišljenje na sud javnosti. Slobodan Stupar nije se libio da za Direktno.rs detaljno analizira situaciju u Srbiji u doba epidemije koronavirusa, ali i onoga što potom sledi.

U toku je najduži policijski čas u novijoj istoriji Srbije, u nedelji kada je Uskrs. Kako gledate na tu meru Vlade Srbije?

- To je potez iz nemoći. Glavna teza je da su građani krivi. Ako eliminišemo sve građane sa ulice, onda ćemo obezbediti optimalne uslove. Nažalost, to je pod pritiskom prihvatila i takozvana ekipa stručnjaka. Objektivno govoreći, ovo je potez šefa države koji shvata da je učinio ogromne greške i koji pokušava da se vadi tezom da su građani krivi. Beograd deluje sablasno. Mislim da imamo posla sa zanimljivom osobom - kaže za Direktno.rs Slobodan Stupar.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u nekoliko navrata je rekla da joj je Aleksandar Vučić šef. Čije su to onda mere - Vlade Republike Srbije ili Vučićeve mere?

- Ana Brnabić, predsednica Vlade je fatamorgana. To ne postoji. Dakle, sva vlast je u rukama jednog čoveka. Ovo ostalo su figure na šahovskoj tabli. Sva moć je koncentrisana u rukama jednog čoveka, i zato smatram da ovde nije niko odgovoran sem jednog. Dakle, on je preuzeo sve i njegova odgovornost mora da bude jedina. Nikakvi građani ovde nisu krivi. Korona je korona i u Albaniji i u Bosni i u Hrvatskoj, a tamo nema ovoga što ima kod nas. U Srbiji je u ova četiri dana napravljen klasičan logor. Despoti su skloni plašenju ljudi i ovakvim rešenjima. Srbija je jako nisko pala i dozvolila sebi da joj se ovo dogodi.

Pomenuli ste greške Aleksandra Vučića, na koje konkretno mislite?

- Nije shvaćeno šta dolazi. Smejali su se, izrugivali, pravili šale na račun epidemije. Kada su videli da je đavo odneo šalu i da Evropa ozbiljno shvata i kada se Vučić uplašio, onda je odjedanput dohvatio ove SNS-ovce, koje je stavio na čelo svih mogućih institucija da krenu u nekakvu akciju da spreče. Bilo je izjava da ne može ni moljac, a kamoli virus, da uđe u bolnice i staračke domove, jer je tamo stavio vojsku sa dugim cevima. Potpuno imbecilno. To je nivo Aleksandra Vučića. Odrastao čovek sa racionalnim pogledima na život takve odluke ne bi donosio, svestan da to nema blage veze i da to čak, kao priču, teško je progutati. Infantilno je sve. Greška za greškom se dalje valjala. Najgora stvar koja se može dogoditi u ovoj situaciji je da korona uđe u bolnice i domove za stare, a mi u tome prednjačimo u čitavom regionu. Pogledajte koliko nam je lekara i medicinskih sestara zaraženo. Sve su to greške za koje je kriv Aleksandar Vučić, niko drugi. Ko je Srbija? Aleksandar Vučić. Ko se za sve pita? Aleksandar Vučić. Ko je za sve kriv? Pa, Aleksandar Vučić. On je sebi ovom koronom napisao jednu ozbiljnu presudu. Posle korone sledi teška ekonomska kriza. Imaćemo velikih problema kao zemlja. On će imati velikih problema sa građanima, a i građani sa njim. Nakon korone dolazi kriza i ti ćeš morati da smanjiš broj zaposlenih u javnom sektoru, imaćeš problem, jer tvoji ostaju bez posla.

Da li to predviđate odlazak ove vlasti sa epidemijom korone?

- Ne bih bio takav optimista da kažem da će zajedno otići, ali ne delim mišljenje onih koji smatraju da će epidemije pojačati autokrate. Naprotiv, smatram da će epidemije i teška ekonomska kriza postaviti velike zadatke autoritarnim liderima kojima oni nisu dorasli. Ekonomska kriza će biti opasnija za takve lidere od same korone. Korona proizvodi strah kod najvećeg dela stanovništva, a ekonomska kriza stvara paniku. Tu nema čekanja. Neću moći da obezbedim hranu za decu. Kada uđete u tu fazu kada svaki dan deluje strašno, mnoge stvari se menjaju. Mislim da idemo u vrlo ozbiljnu krizu, daleko ozbiljniju od svih koje smo osetili.

Koji onda rok dajete?

- Niko ovde nije doveka vladao. Svaki lider je mislio da nikada neće sići sa vlasti. Hoće. Samo treba da se slože kockice. Vučić je u poziciji namesnika i postavili su ga. Opozicija nema šanse dok je takva situacija. On će morati da završi nešto vezano za Kosovo. Ako ne završi, odneće ga zapadni vetar. Ali, on nema više vremena. Milošević je nakon osam, devet godina vlasti počeo da se ljulja. Vučić sad puni osam godina. Istekao mu je rok. I Karađorđevići i Obrenovići su imali rok. Samo Brozu nije isticao rok. To je zanimljivo.

Pomaže li tu kampanja usred koronavirusa, kakva se u Srbiji vodi?

- Ovde nema nikakve kampanje, jer nema izbora. Ono što Vučić raspisuje nisu izbori. On prvo pobedi, pa raspiše izbore. Ovde izbora nema i nema nikakvih uslova. To znaju ovi na zapadu. Ali se prave da ne vide. Ako ovde bude lomova, protivljenja, demonstracija, blokada, e onda će oni malo razmisliti. Dok se ovde nešto ne mrdne. Mene je jedan opozicioni lider u Miloševićevo vreme, kad sam radio za strane medije, pitao - šta kažu na Zapadu, kad će da ga ruše? Ja sam odgovorio da oni kažu da neće nikad. Oni čekaju da ga vi rušite, a oni, ako bude baš trebalo, pripomoći će. Naš je posao način vladavine u Srbiji. Iz despotskog načina vladavine u kakvom smo sad, moramo preći u demokratski, evropski, kakav god on bio.

Koja je uloga namenjena novinarima u ovoj situaciji i kakav je njihov položaj?

- Novinari bi trebalo u ovakvim situacijama da budu na najvišem nivou u ovakvim situacijama u primeni znanja, sposobnosti. Mi smo nažalost u situaciji da je medije preuzeo jedan čovek i zloupotrebljava ih. Kroz Vučićeve medije i mala deca znaju da je naslovna strana smišljena u njegovom kabinetu, sve naslovne strane. Ovde nema novinara. Niko od tih vlasnika i glavnih i odgovornih urednika tabloida nemaju veze sa novinarstvom. Gebels je smislio te fore koje se primenjuju u Srbiji. Tomas Man je govorio o tom vremenu, kada nastaje nacionalsocijalistička partija, građena kako se SNS gradi, da je to - džava najgorih. Ta država nema dugo trajanje. Traje neko vreme i nestane. Iznutra pukne. Kao čir, sazreva i prasne svuda. To je sve fatamorgana i tu se vraćamo na predsednicu Vlade koja je fatamorgana. To je i SNS. To je interesna grupa koja puca onog momenta kad interesi više ne budu preovladali - zaključio je za Direktno.rs Slobodan Stupar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati